Önálló bányászat

Mire számíthatsz, ha önállóan fogsz Bitcoin bányászatba

 

Mire számíthatsz, ha önállóan fogsz Bitcoin bányászatba

Ez az a pont, amire nagyon nem volt rálátásunk, mivel szakmailag igen távol áll Tőlünk. Ahogy távol áll egy átlagos informatikustól is, hiába a szaktudása.

Kíváncsiak voltunk, úgyhogy leültünk egy olyan szakemberrel, aki maga is bányász, és a végére jártunk a kérdés minden aspektusának: a bányászatban rejlő potenciálnak, a buktatóknak, a műszaki oldalnak, a pénzügyi vonatkozásnak, mindennek!

 

Amit megtudtunk az önálló bányászatról, azt egy listába rendeztük. A listát rövidítettük, amennyire tudtuk, de nem akartunk kihagyni semmi olyan információt, ami létfontosságú lenne a számodra, ha önálló bányászatban gondolkoznál:

-       Kezdjük a nyereségesség szempontjával és nézzünk egy átlag kalkulációt: Körülbelül 8-10 hónap kell ahhoz, hogy a bányászgéped kitermelje neked az árát. Tehát, körülbelül 9 hónap után leszel a pénzednél, azaz, addigra annyit fogsz keresni vele, amennyit befektettél. És azzal is számolhatsz, hogy ha bármikor abbahagynád a bányászást, a gépedet még el tudod adni használt értéken, ami – ha úgy nézzük – fedezi a pénztőkén felüli befektetésedet, azaz a befektetett idődet (száz órákban mérhető) és az energiát, amit a projektnek szenteltél.

-       Ahhoz, hogy belevághass az önálló bányászatba, mind szoftver, mind hardver területen hozzáértőnek kell lenned (vagy azzá kell válnod, de nem hiszem, hogy erre vannak éveid…). És nem is akármilyen IT szaktudással kell rendelkezned.

Ha jártas vagy az informatikában, az nem jelenti azt, hogy csípőből tudod, milyen alkatrészekre lesz szükséged a bányász szuper számítógépedhez. A szakember, aki hajlandó volt megosztani a tapasztalatait velünk, egy fekete-öves informatikus, de még neki is annyira új volt a bányászat, hogy egy egész hónapon át csak youtube videókat nézett, hogy képbe kerüljön és ki tudja szűrni az elérhető információk közül azt, ami értékes és ami kamu. Nem kapkodhatta el a folyamatot, mert tudnia kellett, mit is csinál ha nem akart félmilliókat kidobni az ablakon. Tehát, amint elérsz arra a szintre, amire ő képezte magát, készítesz egy listát és hozzálátsz a beszerzési folyamathoz. Ez legalább 3, 4 hetet vesz igénybe, ha tudod, mit keresel. Fontos megjegyezni, hogy mostanában a bányászgépek legkeresettebb alkatrészeit hihetetlenül nehéz beszerezni, néha egyszerűen egy ideig lehetetlen. A mi szakértőnknek például 16 grafikai kártyára volt szüksége ahhoz, hogy megépítse a két saját gépét. Sikerült is beszereznie ezt a 16 kártyát, de 10 beszállítótól, belföldről és külföldről.

-       OK, tegyük fel, eltöltöttél egy hónapot, hogy beszerezz minden alkatrészt a bevásárló listádról. Az eltelt idő mellett legalább 800.000 Ft-ot is elköltöttél. Ennyiért össze lehet állítani egy használható gépet. Nem a legjobbat, de jót. Ha megbízol valakit, hogy építsen neked egy bányászgépet, akkor sokkal, sokkal többel kell számolnod. Ha esetleg találsz egy gépet alacsonyabb áron, akkor jobb ha elkezdesz gondolkozni, hogy vajon miért akarják rád sózni annyiért. Szóval, visszakanyarodva, megvan minden alkatrészed, amire szükséged van. Most már elkezdheted összeállítani a gépedet (mivel hardver terén jártas vagy). Aztán pedig hozzáláthatsz az összes szoftver telepítéséhez és a beállítások finom-hangolásához (mivel kiterjedt szoftver ismereted is van).

-       Alap információ: Otthon nem bányászhatsz. Ezek a gépek rendkívül zajosak, rengeteg hőt termelnek és tűzveszélyesek. Szükséged van egy helyre, ahol ipari szintű klimatizálást biztosítanak.

-       A bányászgépeket speciális géptermekben tartják és üzemeltetik. Keresned kell egy ilyen géptermet és helyet bérelned a géped számára.

-       A villanyszámlád gépenként úgy 50.000Ft + ÁFA lesz. Nem igazán az a szint, amit háztartási fogyasztóként megszoktunk.

-       Ahhoz, hogy a bányászgéped nyereségesen dolgozzon neked, nagy kapacitáson kell “hajtanod” a hét 7 napján, napi 24 órában. Ez időről időre elkerülhetetlenül azt eredményezi, hogy egyes alkatrészek meghibásodnak. Ez azért fontos részlet, mert ez azt jelenti, hogy gondoskodnod kell a pótalkatrészekről. Legtöbbjük beszerzése 4, 5, vagy akár 6 hetet is igénybe vesz, és van, amelyiket nem tudod helyben beszerezni, sőt országon belül sem, hanem sok esetben Kínából kell megrendelned. Ami azért lényeges, mert 4, 5, 6 héten át csak költöd a pénzt: alkatrész beszerzés, géptermi bérlet – hiszen a géped még mindig a gépteremben van, csak éppen nem termel neked egy garast sem, amíg újra munkába nem állítod.

Száz szónak is egy a vége – és ez az a tanulság, amit a meginterjúvolt SZAKÉRTŐ (nagybetűkkel) levont a saját tapasztalatából: ha tudatában vagy a fenti összes információnak az önálló bányászatról, és azt is tudod, hogy van egy alternatíva, amit felhő alapú bányászatnak hívnak, akkor nem fogsz habozni, hogy az utóbbit válaszd.

Így aztán fogtuk magunkat, és utánajártunk a rejtélyes felhő alapú bányászatnak is. Erről szól a következő cikkünk: Felhő alapú bányászat.