VENEZUELA: 2 KRIPTO ELNÖK KÖZELHARCA

Maduro vs. Guaido

Tavaly két cikket közöltünk a nagy port kavaró venezuelai kripto helyzetről. Nicolas Maduro elnök először 2017 év végén említette az olaj-fedezetű venezuelai kripto-fizetőeszköz, a Petro ötletét. 2018 januárjában megrendelték az első 100 millió érmét. Maduro akkor vette át az ország irányítását, amikor 2013-ban meghalt az előző elnök, az 1999-től kormányzó Hugo Chavez. A Guardian-ban közzétett statisztikák szerint Chavez-nek sikerült a munkanélküliséget és a mély-szegénységet a felére csökkenteni és megduplázni a GDP-t 10 év alatt. Azonban miután Maduro lett az ország elnöke, az infláció egy év alatt megduplázódott és a következő évek sem hoztak javulást. Maduro ekkor állt elő azzal az elképzelésével, hogy elindítja az ország kripto-fizetőeszközét.

Ahogy a Cointelegraph írja: „az olaj-kitermelő ország terve az volt, hogy elfogadtatja a Petro-t fizetőeszközként az OPEC-kel. Sőt, Putyin támogatásában is reménykedtek, azonban Moszkva – aki egyébként támogatja Maduro-t – úgy döntött, hogy nem fogja elfogadni a Petro-t.”

Maduro optimista maradt, de a szakértők pesszimistán tekintenek a helyzetre. A Reuter korábbi vizsgálata szerint a Petro nincs jelen egyetlen jelentős kripto tőzsdén sem, és komoly kétségek merültek fel, hogy a Petro mögött valóban van-e olaj fedezet.

Az elmúlt év végére a Petro még mindig nem volt jelen a tőzsdéken és Venezuela szövetségesei sem fogadták el fizetőeszközként.

A venezuelai ellenzék szerint 2018-ra az ország bekerült a történelem „top 3” legmagasabb inflációt megélt országa közé.

2019. január 10-én a kripto-támogató Madurót újra feleskették az elnökségre. Azonban ezzel egy időben Juan Guaido, az ellenzék vezetője is elnöknek kiáltotta ki magát. Az amerikai elnök, Trump azonnal támogatásáról biztosította, ahogy sok más ország is, közöttük Kanada, Mexikó és szinte teljes Latin-Amerika, valamint az Egyesült Királyság. Oroszország és Kína viszont puccs-kísérlettel vádolja Guaido-t.

A 35-éves Guaido is kripto-barát. Sok cikk említi azt a twitter bejegyzését, amit még a kripto-korszak hajnalán tett közzé, és amelyikben az akkor még szinte ismeretlen Bitcoin iránti lelkesedésének ad hangot.

Így aztán – míg az ország lakossága megosztott abból a szempontból, hogy melyik elnököt támogatja – csak egyetlen stabil dolog van Venezuelában jelenleg: bárki is foglalja el végül az elnöki széket, Venezuelát egy kripto-párti elnök fogja vezetni.

 

Forrás: https://cointelegraph.com/news/blockchain-tech-and-the-energy-industry-more-decentralization-and-greater-efficiency

Zsolt Balló