REKORD TRANZAKCIÓ VOLUMEN

Kriptoügyletek 2018-ban

A Diar nevű kutató cég január 14-én tette közzé kutatási eredményeit. A jelentés szerint a kripto tőzsdék rekord tranzakciós volumennel zárták a 2018-as évet.

Nem csak az ügyletek száma, hanem a kereskedés volumene is növekedett 2018-ban az előző évi adatokhoz képest – áll a Diar elemzésében, amely a jelentősebb kripto-tőzsdék adatai alapján készült.

Ahogy a Cointelegraph összegzi a cikket:

„A Diar adatai szerint a Coinbase kereskedési összvolumene az USD alapú piacokon 21%-kal növekedett 2018-ban - a 2017-es eredményekkel összevetve. Ugyanebben az időszakban a Kraken 192%-os volumen emelkedést ért el, míg a Bitfinex-nél ez az érték 50%. A kereskedési volumen mellett az ügyletek száma is emelkedett: a Coinbase adatai szerint 14,1%-kal több ügyletet kötöttek 2018-ban mint 2017-ben, 82,7 millióról 94,4 millióra emelkedett az ügyletek száma az elmúlt évben.”

A Diar megvizsgálta a bányászati tevékenységet is. Úgy találták, hogy a BTC bányászati bevételek meghaladták az 5,8 milliárd dollárt az elmúlt 12 hónapban. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban a havi átlag bányászati bevétel fél milliárd dollár körül volt, de január volt – nem meglepő módon – a legkiemelkedőbb hónap, 1,2 milliárd dollárral. Az év első hónapja után egészen az év végéig folyamatosan csökkent a bányászati összbevétel és decemberre már 83%-kal alacsonyabb összeget mutatott, mindössze 210 millió dollár volt.

A Diar jelentés szerint végbement egy váltás: korábban néhány nagyobb bányászati pool dominált, mostanra viszont áthelyeződött a hangsúly a kisebb bányászati csoportokra. A Diar szakértői hozzáteszik, hogy ez a váltás főleg a potenciális támadások miatt lényeges, a hálózati biztonság szempontjából:

„A megnövekedett számú kisebb bányászati pool-ok, bányászcsoportok decemberben már 22%-át végezték a bányászati tevékenységnek, míg év elején ez a szám 6% volt. Jelenleg így sokkal kisebb valószínűséggel fordulhat elő, hogy a Bitcoin hálózatot támadás érje, köszönhetően annak, hogy a BTC.com által felügyelt pool-ok elvesztették dominanciájukat a hálózat fölött.”

Ez jellemezte tehát a 2018-as évet. Még csak az első hónap közepén járunk, de már idén is megjelent jó pár jóslat arra nézve, hogy mi várható ebben az évben. Egyesek úgy hiszik, hogy folytatódik a negatív piaci hangulat, egyesek szerint bármi megtörténhet, mások pedig meg vannak győződve, hogy amint elérjük a visszaesés 60. hetét, a történelem ismételni fogja önmagát és épp úgy, mint a 2014-ben kezdődött általános pesszimizmus 420 napja után, idén is újra beköszönt majd a kripto aranykor.

 

Forrás: https://cointelegraph.com/news/diar-report-2018-sees-record-transacting-volumes-on-crypto-exchanges

Zsolt Balló