ZHAO VS BUTERIN

A reális kripto növekedésről

A Binance Ügyvezetője, Changpeng Zhao szembehelyezkedett az Ethereum társ-alapítójával, Vitalik Buterin-nel, mondván, nincs kétsége afelől, hogy egy 1000-szeres kripto növekedés lehetséges.

Buterin egy nemrég közzétett posztban jelentette ki, hogy a kripto árak nem növekedhetnek a jelenlegi szint 1000-szeresére. Zhao erre határozottan úgy reagált, hogy szerinte egy ekkora növekedés reális elképzelés, főleg az ún. származtatott kereskedés, azaz a derivatívák kereskedésében rejlő hatalmas potenciálnak köszönhetően.

Zhao konkrétan azt jósolta, hogy egyértelmű, hogy a kripto piac a jelenlegi 1000-szeresére fog nőni, sőt!

@cz_binance: „Azt mondom, hogy a a kripto piac a jelenlegi 1000-szeresére fog nőni, és annál is nagyobbra. Ha csak azt nézzük, hogy a jelenleg nagyon komoly szigorítások miatt féken tartott amerikai dollár alapú piaci kapitalizációban mekkora lehetőség rejlik, az már önmagában közel 1000-szeres növekedést jelent. És a származtatott kereskedés jóval nagyobb növekedést ígér.”

@VitalikButerin: „Tegyük tisztába: soha nem mondtam, hogy nincs már növekedési lehetőség a kripto ökoszisztémában. Azt mondtam, hogy 1000-szeres növekedésre nincs reális esély. A mai számokat nézve, egy 1000-szeres szorzó azt jelentené, hogy a 200 milliárd dolláros piaci össztőke 200 billióra nőne, azaz az egész világ vagyonának úgy 70%-a lenne kriptoban.”

Ahogy a CryptoGlobe beszámolt róla, Buterin azt állította, hogy „a blokklánc alkalmazhatósága közeledik ahhoz a szinthez, ahol már látható lesz a plafon, azaz a lehetőségek határa … így ebben a szférában további 1000-szeres növekedésre egyszerűen nincs mozgástér.”

Néhány nappal később Buterin pontosította, hogy azt értette ez alatt, hogy drámai, exponenciális kripto szárnyalásra már nem számíthatunk, de továbbra is hiszi, hogy a kripto-fizetőeszközök és a blokklánc technológia alkalmazási területeinek növekedése folytatódik.

Nem ez az első alkalom, hogy a kripto szféra e két ismert alakja vitába szállt egymással. Zhao-nak és Buterin-nek egy ideje ütközik a véleménye egyes kérdésekben. Júliusban például Buterin a tőzsdéket kritizálta, mondván: „Kifejezetten remélem, hogy a centralizált tőzsdék a pokol tüzén fognak elégni!”

Zhao erre úgy válaszolt: „Ne kívánjunk egymásnak olyat, hogy a pokol tüzén égjünk el. Legyünk belátóbbak és vegyük figyelembe azt a tényt, hogy ugyanannak az ökoszisztémának vagyunk a részei.”

Válaszában elmagyarázta, hogy nem reális azt gondolni, hogy teljes egészében decentralizált kripto iparágat lehet létrehozni. Hozzátette, hogy a kripto tőzsdék által kínált egyes szolgáltatásokat tekintve a kripto világnak valójában hasznára válik egy bizonyos szintű centralizáció.

Zhao elmondta: „Nincs abszolút decentralizáció”, és a digitalizált pénzeszközök növekvő likviditását segítik a centralizált kripto tőzsdék. Olyan tőzsdék nélkül, mint a Binance, a kripto ökoszisztéma térnyerése nem tartana ott, ahol ma tart.

 

Forrás: https://www.cryptoglobe.com/latest/2018/09/1000x-cryptocurrency-price-growth-is-definitely-possible-binance-ceo-responds-to-ethereum-co-founder/


Zsolt Balló