TOM LEE 1 HETE ÉS MA

Lee reakciója a múlt heti és az e heti BTC hírekre

Két nemrégi interjút szeretnénk összehasonlítani. Egy héttel ezelőtt, amikor a Bitcoin szárnyalt és valahol 8.300 dollár környékén járt, meginterjúvolták Tom Lee-t. Tegnap pedig a jelenlegi helyzettel kapcsolatban kapott kérdéseket a Fundstrat alapítója.

A ccn.com szerint Tom Lee lelkesen beszélt arról, hogy a BTC egyre nagyobb erőre tesz szert. Lee azt a kripto tőzsdei eseményt emelte ki az utóbbi napokból, amikor a Bitcoin ára egy 6%-os éles esést produkált, valószínűsíthetőleg a Winklevoss Bitcoin ETF javaslat beterjesztés elutasításáról szóló hírek hatására. A 6%-os árcsökkenés azért volt jelentős, mert 3 óra leforgása alatt esett a BTC 8.300 dollárról 7.800 dollárra.

Ami ennél is nagyobb jelentőségű volt, az az, hogy a Bitcoin-nak ennél még rövidebb időre volt szüksége ahhoz, hogy az ára visszaálljon a korábbi értékre. Kevesebb mint 50 perc kellett ahhoz, hogy a BTC visszaugorjon 8.250 dollárra a 7.800 dolláros szintről – ez történt egy héttel ezelőtt.

Lee hangsúlyozta, hogy jelentős fegyvertény, hogy az első számú digitális fizetőeszköz elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy csak átmenetileg hasson rá a nagy jelentőségű hír: „Pozitív változás jele, hogy a Bitcoin gyakorlatilag lerázta magáról a Winklevoss ETF javaslat elutasítását. Ha ez a hír április és június között látott volna napvilágot, akkor a kripto piacon súlyos eladáshullámot idézett volna elő” – mondta Lee. A Bitcoin viszonylagos stabilitása arra engedett következtetni, hogy a kripto szférában egy hosszabb távú erősödés vette kezdetét.

Ám még aznap elkezdődött az az árcsökkenés, ami azóta is tart. Az utóbbi egy hétben a BTC értéke több mint 1,000 dollárral csökkent. Ekkor készült az a CNBC interjú, amiben a jelenlegi helyzetről kérdezték Lee-t.

Lee elmondta, hogy a legfontosabb tényező, amire oda kell figyelni, az a piaci dominancia. 2017 elején a Bitcoin dominanciája 80% volt. Az év folyamán 37%-ra csökkent és sokan úgy látták, hogy ez az érték folyamatosan csökkenni fog. Az azóta eltelt időben néhány százalékra kellett volna csökkennie ennek a számnak. Ezzel szemben az utóbbi néhány hétben a Bitcoin idei rekordértéket ért el dominancia tekintetében, 48%-kal. És ez világosan mutatja, hogy ha egy befektető arról dönt, hogy melyik kripto-fizetőeszköznek szavaz bizalmat, a többi érmével szemben továbbra is magasan vezet a BTC.

Lee elmondta, hogy optimizmusának az az alapja, hogy a kripto piac még egy nagyon korai szakaszban van. Ezt egy hasonlattal támasztotta alá: jelenleg 50 millió kripto tárca van. Ez a szám körülbelül a 25 évvel ezelőtti internet felhasználói számnak felel meg, ami 30 millió volt 1994-ben. Jelenleg több mint 4 és fél milliárdan használják az internetet. „Szerintem a kripto tárcák számának alakulása ugyanezt a röppályát fogja mutatni, szóval még nagyon az elején járunk” – mondta Tom Lee.

Amire az egész kripto piac, befektetők és megfigyelők várnak, az – ahogyan a műsorvezető megfogalmazta – „Az az egyetlen áldás, valaki aki jön és felszenteli” a Bitcoin-t. Tom Lee reakciója a július végi BTC erősödésre, illetve az azóta tapasztalt mélyrepülésre egyértelműen azt mutatja, hogy semmi sem rendítheti meg a Fundstrat alapító optimizmusát.

 

 

Forrás: https://www.ccn.com/bitmain-made-1-1-billion-in-profit-in-q1-filing-for-ipo-very-soon-report/

https://www.ccn.com/tom-lee-bitcoin-price-recovering-from-winklevoss-etf-rejection-is-positive-sign/

Zsolt Balló