KRIPTO VALÓSÁG

Jelen & Jövő

Úgy tűnik, hogy a technikai elemzés nem mindig válik be, vagy úgy is mondhatnánk, hogy ritkán működik olyan hatékonysággal a kripto piacon, mint a hagyományos piacokon. A kripto befektetők hangulatát és döntéseit gyakran befolyásolják a hírek és az általános félelmek. Amit jelenleg látunk a grafikonokon, az egyszerűen a Bitcoin ETF elutasítás hírének utó-hatása.

Mielőtt az ETF-fel kapcsolatos rossz hírek kitudódtak, a piaci kapitalizáció 255 milliárd dollár volt. A bejelentést követő hirtelen visszaesés után, a kripto piac még arra is képes volt, hogy gyorsabban felemelkedjen korábbi szintjére, mint amilyen gyors az esés volt. Azonban jelenleg mindössze 191 milliárd dollár a kripto-piaci össztőke, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt elveszett a piaci kapitalizáció egynegyede. A BTC 5.990 dollárra esett vissza – épp a cikkírás idején -, és ez több mint 15%-kal alacsonyabb érték mint egy héttel ezelőtt. A leginkább sújtott kripto-érme az Ethereum. 410 dollárról 259 dollárra esett egy hét alatt, azaz 37%-kal zuhant az értéke!

És most? Ne foglalkozzunk azzal, amit a technikai elemzők mondanának. Alapozzuk arra a kilátások vizsgálatát, hogy mik azok a tényezők, amik általában hatással vannak a kripto piacra. Három lehetséges esemény hozhatja vissza a napfényt a kripto égboltra:

Először is, ha az SEC a Bitcoin ETF mellett döntene másfél hónap múlva, az nyilván helyreállítaná a helyzetet. Egyértelműen pozitív irányban mozdulna el a piac és határozottan javulna a befektetők kripto-ba vetett hite. De mi van, ha az SEC szkeptikus marad a kripto piac kapcsán, amiatt a volatilitás miatt, amit még mindig tapasztalunk?

A második tényező, ami pozitív hangulatváltozást válthat ki a kripto piacon, tulajdonképpen egész egyszerű. Ahogy az ethereumworldnews.com fogalmaz: „A kripto kereskedők folytathatnák a kereskedést végre anélkül, hogy fél szemmel az SEC döntését figyelik. A Bitcoin feltalálójának, Satoshi Nakamoto-nak éppen az volt az eredeti szándéka, hogy a Bitcoin sorsa ne legyen a pénzügyi intézetek kezében. /…/ A kereskedők döntése, hogy hagyják-e, hogy a Wallstreet határozza meg a kripto piac jövőjét, vagy visszaveszik az irányítást és visszatérnek az intézményi befektetőkkel kapcsolatos felhajtás előtti hozzáállásukhoz.

A harmadik tényező egy döntés, amit te, én és mindannyian, akik kripto-ba fektettünk, meghozhatunk. Azaz dönthetünk úgy, hogy megőrizzük a hitünket, történjen bármi is a piacon. Egy vihar közepén vagyunk – mondhatni -, és két lehetőségünk van: elhagyhatjuk a hajót és partra úszhatunk mindazzal, amink maradt, vagy megkapaszkodunk a fedélzeten és kitartunk, amíg kiderül az ég.

Mi úgy hisszük – mint sokan mások, akik még tartják a kripto befektetésüket -, hogy öt év múlva alig fogjuk elhinni, hogy annak a határán voltunk egykoron, hogy feladjuk, de hála az égnek megőriztük a hitünket.

Pillanatnyilag körülbelül ennyi, amire összpontosítani tudunk. De hisszük, hogy az, ami most történik, hosszútávon nem tűnik majd másnak, mint egy apró zavaró tényezőnek, és a legtöbb ígéretes jóslat hamarosan egyenként valósággá válik a kripto piacon.

 

Forrás: https://ethereumworldnews.com/bitcoin-btc-under-6k-total-crypto-market-cap-under-200-billion-what-next/

Zsolt Balló