FENNTARTHATÓ AZ OPTIMIZMUS?

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy azok, akik korábban abszolút optimisták voltak, vajon most hogyan látják a Bitcoin 2018 év végi várható értékét. Tom Lee, a Fundstrat Global társ-alapítója, aki korábban azt jósolta, hogy a Bitcoin értéke 2018 év végére eléri a 25.000 dollárt, ma interjút adott a CNBC-nek.

Érdekes módon, Lee egy nap alatt kétszer is megjelent a stúdióban. Ma reggel elmondta, hogy szerinte év végére a BTC eléri a 20.000 dolláros értéket. Az interjút követően az elemzők ezt a friss jóslatát borúlátó megjegyzésként könyvelték el. Ezért Lee fontosnak érezte, hogy újabb interjút adjon néhány órával később és részletesebben elmagyarázza, mit értett a jóslata alatt.

Elmondta, hogy bár a jóslata 20%-kal alacsonyabb év végi értékről szól, mint az előző becslése, a befektetőknek mégsem kellene ezt negatív jelként értelmeznie, hiszen a jelenlegi Bitcoin árral összevetve, a 20.000 dolláros év végi ár még mindig 200% körüli profitot jelent a BTC befektetéseket nézve. Hozzátette:

„Azt hiszem, ez az első alkalom, hogy valakitől azt hallom, hogy borúlátó az a jóslat, ami egy érme értékének megháromszorozódását jósolja.”

Lee úgy hiszi, az lehet az oka az első interjú utáni túlzó reakcióknak, hogy nem magyarázta el az álláspontját olyan világosan, ahogyan szerette volna. Hangsúlyozta, hogy úgy látja, nagyon valószínű, hogy a Bitcoin árának pozitív alakulásával a BTC értéke kiugróan magasabb lesz az érme-bányászat költségénél.

A jelenlegi számok és körülmények figyelembevételével Lee úgy gondolja, nyugodtan kimondhatjuk, hogy a Bitcoin értéke meghaladhatja év végére a 20.000 dollárt, és valahol 22.000-nél fogja zárni az évet.

Ugyancsak elmondta, hogy továbbra is hisz benne, hogy előző jóslata beteljesülésére – miszerint a Bitcoin 2018 év végére 25.000 dollárt fog érni – még mindig van esély:

„Továbbra is úgy gondolom, hogy elérheti a Bitcoin a 25.000 körüli értéket az év végére … De ez – tekintve, hogy most hol tart a BTC – komoly eredmény lesz.”

Arra kérte Lee-t a CNBC riportere, hogy fejtse ki, mire alapozza a jóslatát. Lee két fontos és egyszerű tényezőt említett:

1. Magas volatilitás:

A Bitcoin már bizonyította, hogy akár hetek leforgása alatt eljut 7.000-ről 10.000 dolláros értékre.

 2. A Bitcoin ára jelenleg a bányászati költség alatt van.

Eddig – Lee szerint – szinte minden olyan esetben, amikor az érme értéke a bányászati ráfordítás szintje alatt volt, azt eredményezte, hogy a Bitcoin értéke felfelé mozdult el.

Tom Lee ezzel zárta az interjút:

„Természetesen kihívást jelent, hogy a Bitcoin meglehetősen magas volatilitást mutat, valamint az, hogy egyelőre csak tíz éves múltra tekint vissza. De egész eddigi történelme során mindig jó döntés volt Bitcoin-ba fektetni.”

 

 

Forrás: https://ethereumworldnews.com/tom-lee-clarifies-bitcoin-25k-2018/

Zsolt Balló