AZ ÉREM KÉT OLDALA

Legális vs illegális nyereség

Beszámoló arról, hogy ki hogyan fordítja javára a bányászatban rejlő lehetőségeket.

 

A kripto-szféra sötét oldaláról:

A Valve Corporation üzemeltetői tegnap jelentették, hogy játék áruházukból, a Steam-ből törölték az Abstractism nevű játékot. A játékot kripto-„gépeltérítéssel” vádolják, ami annyit tesz, hogy a játék állítólag betört a játékosok számítógépeibe és észrevétlenül kripto-érme bányászatra használta a gépek erőforrásainak egy részét. A Felhasználók arról számoltak be, hogy a játék setup fájljai között egy trójai vírus van és az exe fájlja valójában egy álcázott rosszindulatú szoftver.

További vizsgálatok rámutattak, hogy a játék hozzáférést szerzett a felhasználók számítógépes erőforrásaihoz és a háttérben Monero-t bányászott egy kripto-bányász programot futtatva a játékos gépén.

A Steam szerint az Abstractism már korábban gyanúba keveredett, mert a fejlesztői arra buzdították a játékosokat, hogy ne kapcsolják ki a játékot akkor sem, ha nem használják, és ezért cserébe a játékban felhasználható extrákat kínáltak.

A panaszok eredményeként a Steam Game Store eltávolította az Abstractism játékot és kitiltotta a fejlesztőt a játékáruházból.

 

Továbbra is a bányászatról, de a legális üzlet világából:

A Fortune magazin arról számolt be, hogy a kínai központú, bányászgép gyártásáról ismert Bitmain látványos 1,1 milliárd dolláros profitot produkált 2018 első negyedévében. A cég korábbi éves előrejelzése 2-3 milliárd profitot jósolt az egész évre nézve.

A jól ismert, 25 éves múltra visszatekintő Nvidia nevű IT óriás ugyanebben az időszakban 1,2 milliárd profittal zárta a negyedévet, így az alig 5 éves Bitmain közel azonos nyeresége igen szembetűnő eredmény.

Ha összevetjük a tavalyi terv- és tényleges adatokkal az idei év eddigi teljesítményét, még figyelemreméltóbb a Bitmain 1,1 milliárd dolláros negyedéves profitja, mert bár tavaly az éves profit terv 3-4 milliárd dollár volt, de végül 12 hónap alatt „mindössze” 1,2 milliárd dollár nyereséget sikerült összehozni.

Miközben a feltörekvő cég negyedéves nyereségét bámulja az IT szektor, az Antminer bányászgépekről ismertté vált Bitmain a részvényei tőzsdei bevezetését készíti elő.

 

 

Forrás: https://cointelegraph.com/news/indie-game-delisted-from-steam-marketplace-for-alleged-cryptojacking-and-scams

https://www.ccn.com/bitmain-made-1-1-billion-in-profit-in-q1-filing-for-ipo-very-soon-report/

Zsolt Balló