BLACKROCK

6200 milliárd vs 281 milliárd dollár

A Bitcoin értéke egy hét alatt 17%-ot emelkedett.

Vannak, akik azon vannak, hogy válaszokat találjanak, hogy mi áll a piac pozitív hangulata mögött, és vannak, akik egyszerűen örülnek és fellélegeznek – látván, hogy a „zöld” irányban mozdult el a Bitcoin ára. Ahogy kedden megírtuk, a világ első olyan kripto tőzsdéje, ami mögött egy jelentős bank van – a VCTRADE Japánban – megnyitotta kapuit a nagyközönség számára. Ha válaszokat keresünk, ez lehet az egyik válasz a Bitcoin körüli pozitív hangulatváltozás mögött.

A másik válasz lehet, hogy csak egyetlen szó: BlackRock. A név a világ legnagyobb Tőzsdén Kereskedett (befektetési) Alapját (angolul: Exchange Traded Fund, röviden ETF) takarja. E hét hétfőjén a BlackRock bejelentette, hogy létrehoz egy kripto munkacsoportot, hogy kiértékelje a Bitcoin befektetésben rejlő lehetőségeket.

A BlackRock kripto munkacsoport azt fogja megvizsgálni, hogy a cégnek érdemes-e Bitcoin határidős ügyletekbe fektetni. Szóvivőjük elmondta a bejelentést kommentálva a Financial News-nek (FN), hogy a cég már évek óta vizsgálja a blokklánc technológiát.

A világ legnagyobb ETF szolgáltatója nem volt mindig nyitott a kripto-fizetőeszközök felé. Sőt, éppen azt megelőzően, hogy tavaly év végén a BTC elérte rekord értékét, a BlackRock ügyvezetője, Larry fink azt mondta, hogy a Bitcoin „egy eszköz, amit az emberek pénzmosásra használnak”.

A BlackRock nagy irányváltása nem váratlanul történt. Már öt hónappal ezelőtt bejelentette a cég, hogy alapos elemzéseket végeznek a kripto-fizetőeszközökben rejlő lehetőségek kapcsán.

Egyelőre mindössze annyi történt, hogy a BlackRock tett egy bejelentést. És a Bitcoin értéke csaknem 20%-kal emelkedett – az egy héttel ezelőtti árfolyammal összevetve. És a BlackRock csak 1 ETF szolgáltató. Így feltehetjük a kérdést:

Miért lenne a világ egyik legismertebb ETF szolgáltatója a kulcsa egy pozitív fordulatnak a kritpo piacon? A válasz egyszerű matematika. Valójában, sokkolóan egyszerű. A BlackRock által kezelt össztőke 6,2 billió, azaz 6200 milliárd dollár. A kripto piac össztőkéje a cikk írásakor 281 milliárd dollár. Összevetve a két számot: a BlackRock által kezelt tőke 22-szerese a jelenlegi kripto piaci összkapitalizációnak. Ez azt jelenti, hogy ha a BlackRock úgy dönt, hogy Bitcoin-ba fekteti az általa kezelt tőke 4,54%-át, az a döntés egy pillanat alatt megduplázza a kripto piac össztőkéjét.

Mi történik, ha a BlackRock valódi lehetőséget lát a Bitcoin-ban, és az általuk kezelt tőkének nem 4,54%-át, hanem kétszer annyit (ami még mindig kevesebb mint az össztőkéjük 10%-a) fektet BTC-be? És a BlackRock csak egy az ETF szolgáltatók között…

 

Forrás: https://cointelegraph.com/news/huobi-launches-huobi-cloud-for-establishing-and-operating-digital-assets-exchanges

https://www.youtube.com/watch?v=HCJzMGFWwVI

Zsolt Balló