KRIPTO TŐZSDE BANKI TÁMOGATÁSSAL

Japánban megnyílt a VCTRADE a nagyközönség számára

Megnyitotta kapuit a világ első olyan kripto tőzsdéje, amely mögött egy jelentős bank áll. Ezt már egy hónappal ezelőtt is olvashattuk, de akkor még csak egy szűk felhasználói kör számára volt elérhető a szolgáltatás. Tegnap (2018. július 17-én) a japán központú SBI Holdings elindította VCTRADE nevű kripto kereskedési platformját, amely mostantól a nagyközönség számára is elérhető.

A japán pénzügyi óriás júniusban jelentette be, hogy kripto tőzsdéje megnyitotta kapuit, de akkor még csak azok a felhasználók tudták használni, akik tavaly októberben elő-regisztráltak a platformra. Bejelentésükben hozzátették, hogy júliusban várható, hogy a felhasználók szélesebb köre számára is elérhető lesz a szolgáltatás.

Szélesebb kör alatt a szolgáltató a 20 és 70 év közötti életkorú, Japánban élő felhasználókat érti. Mondhatnánk, hogy így gyakorlatilag mindenki nyithat VCTRADE számlát, de nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy Japán az az ország, ahol a lakosság átlagosan 84 évig él. Így valójában egész jelentős azoknak az állampolgároknak a száma, akik nem felelnek meg a SBI Holdings által támasztott követelményeknek. Persze az is igaz, hogy a 70+ korcsoport jellemzően nem kripto-érdeklődésű.

Az SBI Holdings 2016 októberében hozta létre kripto ágazatát SBI Virtual Currencies néven.

Eredeti tervük az volt, hogy a tőzsdét 2018 februárjában nyitják meg, de váratlan körülményeknek köszönhetően – köztük a hírhedt Coincheck hacker támadással – az SBI Holdings úgy határozott, hogy elhalasztja az indítást.

Amikor végül júniusban elindult a VCTRADE, japán yen vs XRP Ripple kereskedési párral indult. Az SBI Holdings jelezte, hogy az első fázist követően elérhető lesz a Bitcoin és Bitcoin Cash kereskedés is.

A pénzintézet eredeti terveivel összhangban, június 8-án megjelent a Bitcoin Cash vs japán yen, és június 15-től már a Bitcoin – japán yen kereskedési pár is elérhető.

Csaknem két évbe telt, hogy a tőzsde ténylegesen elinduljon azt követően, hogy az SBI Holdings megtette első bejelentését kripto-tőzsde nyitási szándékáról. A működési engedélyt a tavalyi év végén kapta meg a bank a japán pénzügyi felügyelettől, az FSA-től.

Amikor a Coincheck hacker támadás történt – amely egy döbbenetes 533 millió dolláros kárt okozott -, az SBI Holdings úgy döntött, hogy megvizsgálja a körülményeket, és ha szükséges és lehetséges, akkor tovább szigorítják az eredetileg tervezett belső biztonsági rendszerüket, hogy egy hasonló támadásra ne kerülhessen sor a VCTRADE-en. Ez több hónapos késést eredményezett a nyitást illetően, de az elő-regisztrált felhasználók, akik az indulásra vártak, megértően fogadták a pénzintézet magyarázatát, mivel mindenki tisztában volt a biztonsági rések által jelentett kockázattal.

Most, hogy sikeresen elindult a második fázis – azáltal, hogy a VCTRADE elérhetővé vált a nagyközönség számára – ezzel nem csak Japánt, hanem az egész világot tekintve történelmi jelentőségű eseményre került sor. Az SBI Holdings pedig már a következő fejezeten dolgozik, hogy intézményi felhasználók számára is létrehozzon egy kereskedési platformot.

 

 

Forrás: https://www.coindesk.com/sbi-launches-japans-first-bank-backed-crypto-exchange/

https://www.coindesk.com/worlds-first-bank-backed-crypto-exchange-finally-opens-to-the-public/

Zsolt Balló