MELYIK ÉRME A LEGHASZNÁLHATÓBB PÉNZKÉNT?

Bitcoin vs. Altcoin-ok

Ha egy olyan szakemberhez fordulsz tanácsért, aki a hagyományos pénzügyek területén dolgozik, azt fogja mondani, hogy kripto-fizetőeszközökbe ne fektess. Egy bankár azt fogja mondani, hogy a Bitcoin „a történelem legnagyobb buboréka” (a Bank of America szerint), illetve „nem egy komoly fizetési mód és nem jó módja a tőke tárolásának” (Nouriel „Dr Baljós” Roubini szerint).

Azonban az összes kritika és panasz ellenére, amelyek szerint a kripto-devizákat életképtelenné teszi a volatilitásuk, üzletek ezreiben fogadják el a Bitcoin-t és más érméket fizetőeszközként.

Melyik az a kripto-fizetőeszköz, ami a leghasználhatóbb pénzként?

Egyszerűen, röviden: a Bitcoin. Szélesebb körben elfogadják pénzként, mint bármelyik más érmét. A BTC-nek vannak riválisai, egyes érmék egyre jobbak a felhasználhatóság területén. A jövőben egyáltalán nem valószínűtlen, hogy egy altcoin átveszi az „eredeti kripto-devizától” ezt a vezető szerepet, de pillanatnyilag a Bitcoin-t sokkal könnyebb elkölteni, mint bármelyik más digitális devizát.

Számos olyan weboldal van, ahol listát találsz arról, hogy hol milyen érmét fogadnak el. A leggyakorlatiasabb ilyen gyűjtőoldal a Virtual Coin Squad. Nem itt találod meg a legrészletesebb katalógust az elfogadóhelyekről, de ezen a listán nem csak az üzletek neveit találod meg, hanem azt is, hogy melyik kereskedő milyen kripto-fizetőeszközt fogad el.

Így egész világos képet kaphatsz a Virtual Coin Squad információi alapján arról, hogy melyik érme elfogadott a legszélesebb körben fizetőeszközként.

A Virtual Coin Squad szerint 55 olyan nagyobb cég van, amelyik elfogad kripto-devizákat. Persze több ezer további üzlet van, de a Virtual Coin Squad a nagyobb cégek kategóriáját 55 névre szűkíti le. Ezek közül csak 2 olyan van, amelyik nem fogad el Bitcoin-t (a MazeFit és a Shiny Leaf). A listán szereplő további kereskedők – közöttük a Microsoft, Expedia, Mozilla, és a Shopify – elfogadnak BTC-t. 25 olyan kereskedő van, ahol fizetési opcióként megtaláljuk a Litecoin-t, 15 helyen fogadnak el Dogecoin-t, 14 helyen Bitcoin Cash-t, 13 helyen Ethereum-ot és 12 helyen található meg a Monero, mint fizetőeszköz.

Tehát abból a szempontból, hogy hány helyen fogadnak el egy bizonyos kripto-fizetőeszközt, a Bitcoin a legkönnyebben elkölthető digitális érme.

Léteznek persze további gyűjtőhelyek is, ahol hosszabb listákat találunk. A UseBitcoins több mint 5.000 kereskedőt sorol fel, amelyek elfogadnak Bitcoin-t és/vagy más kripto-devizákat. Ezeket nem olyan táblázatban találjuk ezen az oldalon, amelyben láthatnánk, hogy melyik kereskedő milyen érmét fogad el, de ezt a listát megvizsgálva is ugyanarra az eredményre jutunk: szinte az összes kripto-elfogadóhelyen fizethetsz Bitcoin-nal, és az 5.000-nél is több elfogadóhely túlnyomó többsége más kripto fizetőeszközt nem fogad el.

Egy másik forrás, a Coinmap oldalán egy világtérképet találunk, amely megjeleníti, hogy hol milyen elfogadóhelyek vannak. Bár kevés altcoin elfogadóhely van egyelőre, de a számuk folyamatosan növekszik. Bach Nguyen, a Coinmap-et üzemeltető prágai központú SatoshiLabs Közösségi Igazgatója hozzáteszi: „Prágát és a Cseh Köztársaságot tekintve a kripto-fizetőeszközök elfogadottsága egyre növekszik. Azok a helyek, ahol korábban csak Bitcoin-t fogadtak el, elkezdték elfogadni a Litecoin-t, illetve az Ethereum-ot. Még ATM-ek is vannak, amelyeken már választható a Bitcoin Cash. Habár a Bitcoin még mindig dominál.”

A jelenlegi körkép tisztán mutatja, hogy a kripto fizetőeszközök ismertsége növekszik. Ez részben annak is köszönhető, hogy egymás után jelennek meg olyan kripto fizetési szolgáltatások, amelyeket kifejezetten kereskedők, cégek számára terveznek. Például 2018 februárjában elindult a Coinbase Commerce, amely lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy Bitcoin-t és más kripto-devizákat fogadjanak el fizetőeszközként.

Azonban továbbra is kisebbségben vannak azok a helyek, ahol több digitális fizetőeszközt is elfogadnak, így – visszatérve az eredeti kérdéshez – ha a vásárlásaink során kripto fizetési lehetőséget szeretnénk választani, számítanunk kell arra, hogy a Bitcoin-nal szembeni bizalom a legjellemzőbb.

 

 

Forrás: https://cointelegraph.com/news/bitcoin-vs-altcoins-which-cryptocurrency-is-the-most-usable-as-money

Zsolt Balló