KRIPTO PIACI MANIPULÁCIÓ III.

Nicholas Merten arról beszél, hogy hogyan manipulálható a kripto piac

Ez a kripto-piaci manipulációról szóló sorozatunk harmadik fejezete. A sorozat Nicholas Merten youtube videói alapján készül. Merten az egyik legelismertebb kripto szakértő, DataDash nevű youtube csatornájának több mint 300.000 feliratkozója van.

Ha meg akarod nézni a DataDash csatorna “How markets are manipulated” című videóját angol nyelven, akkor kattints a cikk alján található linkre.

Ebben a sorozatban megjelenő cikkeink a Nicholas Merten videóiban elhangzó információk összegzései, a szerzőtől idézett gondolatokkal. Az első részben Nick Merten a leggyakoribb piaci manipulációs módszerről, a pump & dump-ról beszélt. A második fejezetből kiderült, kik azok a Market Maker-ek.

Utolsóként az 1. Kategóriába sorolt módszerek közül, mai cikkünkben összefoglaljuk Nick Merten gondolatait az algoritmusokról, illetve az általános kereskedési algoritmusok és a hiper-frekvenciás kereskedés közötti különbségről.

„Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a piacokat általában emberi részvétellel működtetik” – mondja Nicholas Merten. „Azonban a tények másról árulkodnak. Láthatjuk, hogy a hagyományos piacokon mostanában komoly algoritmus (vagy BOT) dominancia mutatkozik, és ugyanez meg fog történni a kripto-fizetőeszközök piacán is, még ha az jelenleg viszonylag „emberi” piacnak is nevezhető.

Nézzük meg az alapvető kereskedési algoritmusokat először. Ezek lényegüket tekintve egyszerűen programok, amelyeket olyan nyelveken írtak, mint pl. a Python, abból a célból, hogy végrehajtsanak egy műveletet. Olyan ez, mint egy egyszerű ha-akkor forgatókönyv. Ha XYZ érme elér egy bizonyos árat, akkor adj el vagy vásárolj. Ha beleássuk magunkat, hogy mennyire összetett feltételek alapján építhetők fel az algoritmusok, akkor elkezdjük kapizsgálni, miért is olyan fontosak és miért játszanak masszív szerepet napjain piacain. Végeredményben a programozó, arra játszik, hogy több nyereséges ügylete legyen a nap végén, mint veszteséges, azaz szép profitot termeljen a kereskedési algoritmus mögé tett tőkéje.

Fontos megjegyezni, hogy az algoritmusok olyan tulajdonságokkal bírnak, amikkel az emberek nem tudnak versenyre kelni, mint például az a képesség, hogy 100%-osan érzelmek nélkül tevékenykedjenek és szigorú szabályokat kövessenek, valamint az, hogy nagyon nagy sebességgel, magas frekvencián képesek kereskedni. Nézzük meg, mi is valójában a magas-frekvenciájú kereskedés.

Egyszerűen fogalmazva, a magas-frekvenciájú kereskedés sok szempontból úgy működik, mint a BOT-ok, amikről korábban beszéltünk. Azonban a legtöbb kereskedési algoritmussal ellentétben a magas-frekvenciájú kereskedés lényege a sebesség, azaz hogy mindenki mást megelőzve reagáljon egy piaci lehetőségre. A sokkoló valóság az, hogy a reakcióidő, amiről beszélünk, századmásodpercekben, olykor a századmásodperc töredékében fejezhető ki” – világít rá Nicholas Merten.

A profit gyakran jelentéktelennek tűnik, de ha azt nézzük, hogy a profitot hozó ügylet végrehajtásához milyen rövid idő szükséges, és naponta hány ilyen ügylet hajtható végre magas-frekvenciájú kereskedés alkalmazásával, akkor ezek a jelentéktelen nyereségek összeadódva akár napi szinten is nagyon komoly végösszeget mutathatnak.

Nick Merten szerint pillanatnyilag a kripto-piacon még nem jellemző a magas-frekvenciájú kereskedés, azonban kétsége sincs afelől, hogy a következő hónapokban és években ez a fajta kereskedési tevékenység egyre nagyobb teret hódít a kripto-fizetőeszközök kereskedésében is.

Ezzel az 1. Kategória végére értünk. A 2. Kategóriában a piaci manipuláció azon formáit fogjuk bemutatni, amelyek az átlagos kereskedők és befektetők számára kevésbé ismertek, és amelyek jelentősen képesek befolyásolni a piac alakulását.

 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=If8ZM8GkThg&t

Zsolt Balló