KRIPTO PIACI MANIPULÁCIÓ II.

Nicholas Merten arról beszél, hogy hogyan manipulálható a kripto piac

Előző cikkünkkel elindítottunk egy sorozatot a kripto-piaci manipulációról. Ez a sorozat Nicholas Merten youtube videói alapján készül. Merten az egyik legelismertebb kripto szakértő, DataDash nevű youtube csatornájának több mint 300.000 feliratkozója van.

Ha meg akarod nézni a DataDash csatorna “How markets are manipulated” című videóját angol nyelven, akkor kattints a cikk alján található linkre.

Ebben a sorozatban megjelenő cikkeink a Nicholas Merten videóiban elhangzó információk összegzései, a szerzőtől idézett gondolatokkal. Az első részben Nick Merten a leggyakoribb piaci manipulációs módszerről, a pump & dump-ról beszélt.

„A következő részben kiderül, kik azok a Market Maker-ek”mondja Nick Merten a videójában rátérve az általa az 1. kategóriába sorolt második módszerre.

“A Market Maker-ek, azaz piac-teremtők azt teszik, amit a nevük sugall: piacot hoznak létre. Leegyszerűsítve ez alapjában véve annyit tesz, hogy egy kereskedő, aki nagy tőkével – jelen esetben Bitcoin-nal vagy Ethereum-mal – rendelkezik, elkezd kereskedni egy adott kripto-devizával, tulajdonképpen oda-vissza, ezzel azt a látszatot keltve, hogy nagy volumenű kereskedés indult meg az adott érme kapcsán, azaz nagybefektetők is érdeklődést mutatnak. Fontos megjegyezni, hogy az esetek többségében ez nem törvénybe ütköző.

A Market Maker szerepe, hogy likviditást hozzon a piacra, ahol nem mutatkozik elég nagy volumenű érdeklődés. A Market Making módszert gyakran alkalmazzák például újonnan elindított ICO-k esetében, amelyek alacsony számú tőzsdére kerülnek ki, vagy amelyeknél jellemzően nagy számú, de nagyon kis volumenű vásárlás tapasztalható.

A Market Maker nem pusztán a szolgáltatási díján és a jutalékán profitál, amelyet a tőkéjének befektetésével vállalt kockázatért számláz ki. Ahogy nő a befektetése az adott kripto-devizában és likviditás áramlik a piacra, nyeresége keletkezik a kezdeti vételi ár és az újonnan érkező befektetők által kifizetett magasabb ár közötti különbözetből is.

Amit fontos megjegyezni ahhoz, hogy észrevegyük, ha Market Maker-ek tevékenykednek egy kripto-deviza mögött, az az, hogy nyomokat hagynak maguk után. Első ránézésre azt a benyomást kelti a volumen diagramja, hogy intézményi befektetők vagy nagy befektetők érdeklődnek az adott érme iránt, de ha tudjuk, hogy milyen jellemző volumen alakulást kell figyelnünk, észrevehetjük, hogy Market Maker-ek keze van a dologban.

Ezeket a jeleket nem nehéz észrevenni, ha ismerjük őket. Az alábbi példa (a lenti képen) jól láthatóan bemutatja: a Market Maker-ek megjelenése legtöbbször úgy látható a volumen diagramon, hogy a hirtelen volumen emelkedés a semmiből jön, és nem eredményez jelentős árváltozást, valamint napi szinten a volumen oszlopok nagyon hasonlóan alakulnak” – mondja Nicholas Merten a Market Making módszert összefoglalva.

Utolsóként az 1. Kategóriába sorolt módszerek közül, következő cikkünkben összefoglaljuk Nick Merten gondolatait az algoritmusokról, illetve az általános kereskedési algoritmusok és a hiper-frekvenciás kereskedés közötti különbségről.

 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=If8ZM8GkThg&t

Kép: screenshot a belinkelt videóból

Zsolt Balló