REPTÉRI BITCOIN ATM

Európában elsőként

Amikor a lenti hírt olvastam, két szó jutott eszembe: okos lépés.

Azok az utazók, akik az amszterdami Schiphol reptérre érkeznek, mostantól Bitcoin-ra válthatják, ami a nyaralási keretből megmaradt. A Schiphol Airport 2018. június 20-án bejelentette az első Bitcoin ATM üzembe helyezését, ami lehetővé teszi Euro átváltását Bitcoin-ra (BTC) és Ethereum-ra (ETH).

Az ATM hat hónapos próbaidőszakkal indul. A szolgáltatásai 2019. januárig lesznek elérhetők a repülőtéren. A próbaidőszak mögötti elsődleges cél az, hogy az üzemeltetők fel tudják térképezni, hogy mekkora az igény a kripto-fizetőeszköz alapú pénzváltási szolgáltatásra. Ez az ATM az első ilyen repülőtéri szolgáltatás Európában. Tanja Dik, a Schiphol Ügyfél Kiszolgálási Igazgatója elmondta:

„A Schiphol folyamatosan azon dolgozik, hogy újításokat vezessen be és egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtson az utasoknak. Reméljük, hogy a Bitcoin ATM-mel hasznos szolgáltatást tudunk biztosítani, hiszen az utasok így könnyen válthatnak Eurót kripto-fizetőeszközre, azaz Bitcoin-ra és Ethereum-ra.”

A Bitcoin ATM beüzemelése egy holland kripto-fizetési szolgáltató, a ByeleX Data Solutions BV és a Schiphol repülőtér közös projektjének eredménye. Bár a Schiphol valószínűleg nagyon büszkén jelentette be a szolgáltatásainak bővítéséről szóló hírt, de magánál a hírnél is érdekesebb az a tény, hogy eddig egyetlen kripto ATM sem volt egyetlen európai repülőtéren sem. Én személy szerint nem gondoltam volna, hogy ez igaz. Ha megkérdeztek volna, hogy szerintem melyik évben jelent meg az első Bitcoin ATM a világon, akkor 2015-öt, talán 2016-ot mondtam volna. De valójában – az egész világot nézve – az első repülőtéri kripto fizetési szolgáltatás 2018 januárjában, azaz idén jelent meg a Brisbane-i repülőtéren. Te eltaláltad volna az évet?

A kripto-fizetőeszközök globális térnyerésének egyik kulcsa a praktikus, egyszerű felhasználhatóság. És a Bitcoin ATM-ek kihelyezése éppen ezért rendkívül ésszerű ötlet, hiszen képzeld csak el, hogy eljön a nyaralásod utolsó napja és a nyaralásra átváltott valuta egy része még a tárcádban van. Ahelyett, hogy a hazatérés utáni otthoni pénzváltó mizériát választanád, egyszerűen oda sétálsz a Bitcoin ATM-hez a repülőtéri váróban és a megmaradt pénzedet Bitcoin-ra vagy Ethereum-ra váltod. Ha a cél a kripto-fizetőeszközök globális térhódítása és a gyakorlatias felhasználhatóság javítása, akkor a nap ötlete egyértelműen a kripto ATM-ek telepítése reptéri várókban.

Okos lépés.

Utóirat: Érdemes lehet feljegyezni: a Schiphol reptér Bitcoin ATM-je a 2-es érkezési csarnokban van, ami az 1-es és a 2-es indulási csarnokból, illetve a Schiphol Plaza-ból megközelíthető.

 

 

Forrás: https://btcmanager.com/amsterdam-airport-introduces-bitcoin-atm-to-increase-cryptocurrency-adoption/

Zsolt Balló