MI MAGYARÁZZA A 40-MILLIÁRDOS ÖSSZTŐKE CSÖKKENÉST?

Tények és hírek

Amikor hirtelen változás tapasztalható a kripto-piaci árakban vagy az össztőke mutatóban, mindig megpróbálunk racionális, szilárd magyarázatot találni. Nem könnyű. Annál könnyebb viszont eltévedni a szalagcímek között, mert némelyik – tulajdonképpen jó részük – nem arról szól, ami valójában számít.

A kripto-piac össztőkéje 40 milliárd dollárral esett. Ez tény. Ha a fontos hírekként beharangozott beszámolók között keressük a lehetséges magyarázatot, amikor valami jelentős fejlemény van a kripto-piacon, a szalagcímeken elindulva gyakran téves végkövetkeztetésre jutunk.

Meg fogjuk nézni azokat a szalagcímeket (lejjebb), csak hogy újabb példáját lássuk annak, hogy a mögöttük álló tényleges eseményeknek az égvilágon semmi olyan hatása nem lehet, ami ekkora erővel lenne képes befolyásolni a piacot.

Ugorjunk és inkább nézzük meg elsőként azt, ami kevésbé hírértékű, és amit számos forrás a 40 milliárd dolláros össztőke csökkenés tényleges okaként jelöl meg. Amiért az árak ekkorát estek, az szakértők szerint nagy eséllyel néhány „nagy játékos”-nak tudható be, nagy-volumenű befektetőknek, akik most épp le akarják nyomni az árakat. Ez ilyen egyszerű lenne?

Amikor a piaci össztőke magas – ahogyan korábban jóval magasabb volt – sokkal nehezebb kivitelezni ilyen jelentős árcsökkenést eredményező lépést. A legtöbb ilyen kísérlet nem hozna különösebb változást a teljes képet nézve. Azonban pillanatnyilag a piacra rendkívül alacsony likviditás jellemző, alacsony az össztőke, ami lehetővé teszi, hogy néhány nagy-befektetői érdekcsoport árcsökkentésre irányuló törekvése hirtelen és jelentős változást eredményezzen.

Tehát nincs olyan hír a piaci helyzet mögött, ami miatt „megszakítanánk adásunkat”, nincs eget rengető fejlemény a kripto-világban. Amit az utóbbi napokban látunk a diagramokon, az egy alacsony likviditású piacon megtörténhet és meg is történt.

Na de térjünk vissza azokhoz a szalagcímekhez, amelyek állítólag megmondják, hogy mi is történik és miért. A hírek jelenleg elég negatívan csengenek és ez nem meglepő. Van néhány visszatérő szalagcím, amit a híroldalak a piaci össztőke csökkenés magyarázataként jelentetnek meg. Jó előre leszögeznénk, hogy ezeknek a híreknek semmilyen közvetlen befolyása nincs arra, ami a kripto-piacon történik.

Az első ilyen hír – amire különböző híroldalakon és kripto-blog oldalakon is úgy utalnak, mint lehetséges kiváltó ok – egy dél-koreai tőzsdéről, a Coinrail-ről szól. Fontos tudni, hogy a Coinrail naponta úgy 1-3 millió dolláros forgalmat bonyolít, úgyhogy határozottan nem nagy játékos a kripto-piacon. Történt egy hacker támadás a Coinrail-nél, ami a fő érméket nem érintette. Ez az egyik hír. A másik hír pedig egy állítólagos vizsgálatsorozatról szól, aminek a célpontjai a nyugati kripto tőzsdék, mint a Coinbase, és amelynek középpontjában az ár-manipuláció és a bennfentes kereskedés áll.

Hogy ezeknek miért nincs semmi köze egy 40 milliárd dolláros össztőke csökkenéshez?

Először is a dél-koreai tőzsde elleni támadás néhány tízmillió dolláros összveszteséget eredményezett, ami egyszerűen jelentéktelen, ha a globális képet nézzük. Arról nem is beszélve, hogy egy tőzsde, ami napi 1-3 millió dolláros forgalmat tudhat magáénak, még nagyító alatt is alig látható a kripto-térképen.

A másik hír a lehetséges vizsgálatokról azért nem tekinthető egy jelentős össztőke korrekció kiváltó okának, mert ez a hír már jó ideje a levegőben van, többször hírt adtak már róla, csak most épp újra megjelent egy szalagcímben. Számos pert indítottak, indítanak a Coinbase-zel és sok más tőzsdével szemben is, számos okból, folyamatosan. Ebben semmi új nincs, és nem képes olyan jelentős hatást gyakorolni az általános piaci légkörre, mint ami az utóbbi napokban tapasztalható.

De ilyen hírek nap mint nap jelennek meg. Nehéz megállapítani, hogy végül is kinél van az igazság, mi magyarázza valójában a kripto-piac pillanatnyi alakulását. A legtöbb elemző általában azzal zárja az értékelését, hogy tulajdonképpen a kripto-piac még mindig nagyon fiatal, ezért nem szabad meglepődnünk a rendkívüli volatilitáson.

Zsolt Balló