KRIPTO PIACI MANIPULÁCIÓ IV.

Nicholas Merten arról beszél, hogy hogyan manipulálható a kripto piac

Ez a kripto-piaci manipulációról szóló sorozatunk negyedik fejezete. A sorozat Nicholas Merten youtube videói alapján készül. Merten az egyik legelismertebb kripto szakértő, DataDash nevű youtube csatornájának több mint 300.000 feliratkozója van.

Ha meg akarod nézni a DataDash csatorna “How markets are manipulated” című videóját angol nyelven, akkor kattints a cikk alján található linkre.

Ebben a sorozatban megjelenő cikkeink a Nicholas Merten videóiban elhangzó információk összegzései, a szerzőtől idézett gondolatokkal.

Mai cikkünkkel elérkeztünk a piaci manipulációk azon formáihoz, amelyeket Nick Merten a 2. kategóriába sorol.

„A 2. Kategóriában a piaci manipuláció azon formáit mutatjuk be, amelyek az átlagos kereskedők és befektetők számára kevésbé ismertek, és amelyek jelentősen képesek befolyásolni a piac alakulását. Ezek a piaci manipulációs eszközök – bár illegálisak az USA-ban, mégis nagyon gyakoriak. A két módszer, amiről beszélni fogunk: a wash trading (magyarul a „semleges ügylet kifejezést találtuk rá), illetve a spoofing (magyarul egyszerűen svindli).

A wash trading módszer alkalmazása során egy befektető vagy két összehangoltan dolgozó befektető egy időben vesz és elad ugyanabból a kripto-devizából. Ezzel félrevezető mesterséges aktivitást generál a piacon. Kérdezhetnénk, hogy ezen ki nyer? Nos, ez attól függ, hogy ki és hol végez ilyen tevékenységet. Hagyományos piacokon általában a brókerek azok, akik ehhez a módszerhez folyamodnak, egyszerűen jutalék-generálás céljából. Azonban a kripto-piac esetében a leleplezett és gyanús esetek túlnyomó részében azért tolják fel mesterségesen egy adott érme kereskedési volumenét, hogy befektetőket vonzzanak.

Semleges ügyletnek hívják a wash trading módszerét, hiszen ugyanaz az „árucikk” cserél gazdát egy befektető két számlája között, vagy két befektető között, akik megállapodtak a módszer alkalmazásában. Fontos megjegyezni, hogy ez a jelenség nem egy anomália a kripto-piacon, és gyakran, heti sőt napi szinten találkozhatunk vele – a megfelelő szintű szabályozás hiányának köszönhetően.

Térjünk rá a 2. kategóriába sorolt módszerek közül arra, amit úgy ismerünk, hogy spoofing vagy svindli. A spoofing célja egy eladásról vagy vételről szóló olyan megrendelés rögzítése az „order book”-ban, amelyet a megrendelés létrehozója nem kíván végrehajtani. A spoofing célja egyszerűen a manipuláció és félrevezetés. Leggyakrabban azzal a példával találkozhatunk a kripto-piacon, hogy egy nagy befektető – általában egy bálna – beállít egy rendelést eladásra vagy vételre (amit nem tervez teljesíteni).

Azok számára, akik figyelik az „order book”-ot, – és ettől olyan hatásos és sokszor halálos ez a módszer -, ez azt a téves benyomást kelti, hogy bennfentes információra bukkantunk, ami alapján tudni véljük, hogy a nagy befektetők mire készülnek. Ha a bálna elég embert győz meg, hogy vegyen vagy eladjon a csalétekként elhelyezett feltűnően nagy volumenű vételi vagy eladási rendelés alapján, akkor már csak annyi dolga van, hogy – például a korábban említett magas frekvenciájú kereskedés módszerét használva – a megfelelő pillanatig várva végül törölje a rendelését. A spoofing a mindennapos tőzsdei gyakorlat része - a megfelelő szabályozás még ennek kapcsán is várat magára, és nem csak a Bitcoin, hanem a többi kripto-érme kereskedésében is jelen van” – zárja Nick Merten.

„A fontos tanulság mindebből az,” – mondja – „hogy sose vedd készpénznek, amit az order book-ban látsz, mert előfordulhat, hogy épp nagy befektetők manipulatív aktivitását látod a sorok között.”

Nick Merten azt ígéri, hogy folytatja a piaci manipulációról szóló sorozatát. Mi résen leszünk, és amikor újabb információkkal jelentkezik, mi itt leszünk, hogy megosszuk veletek, amit megtudunk.

 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=If8ZM8GkThg&t

Zsolt Balló