BITCOIN SMART BANKJEGYEK - 2. RÉSZ

További információ a 0,01 és 0,05 BTC névértékű bankjegyekről

Ahogy arról néhány napja beszámoltunk, a svájci és Hong Kong-i központú, digitális bankjegy gyártó Tangem bejelentette, hogy elkezdi 0,01 és 0,05 Bitcoin névértékű smart bankjegyeinek értékesítését.

A Tangem korábbi bejelentésében egy 10.000 bankjegyből álló első szállítmányról beszéltek, de a weboldalról most komolyabb tömeggyártás híre derül ki: „Az első millió /bankjegy/ forgalomba kerül 2018 elején, ezzel a Tangem bankjegye lesz az egyetlen tömeggyártott digitális fizetőeszköz hardver”.

Ahogy Andrew Pantyukhin, a Tangem társalapítója magyarázza a Hackernoon-nak adott interjújában:

„Ellentétben a kripto-fizetőeszközök online használatával, a fizikai tranzakciók azonnaliak, ingyenesek, névtelenek és nincsenek költségek. Ez a valódi decentralizáció, amit soha nem fog fenyegetni semmilyen technológiai korlát”.

A Tangem arra alapozta üzleti ötletét, hogy bár a kripto-tárcák használata egyre könnyebb, még mindig nem elég könnyű azok számára, akiknek új ez a dimenzió, és még mindig viszonylag sok hír számol be biztonsági fenyegetésekről ahhoz, hogy az átlag felhasználó feltétlen bizalmat szavazzon a kripto-tárcáknak. Azt azonban mindenki átlátja, hogy a megfogható készpénz hogyan működik és hogyan tarthatja azt biztonságban. Ezért állt elő a Tangem a kézzelfogható kripto ötletével.

Minden 0,01 és 0,05 Bitcoin értékű bankjegy önálló egységet alkot. Ez azt jelenti, hogy még abban a lehetetlennek tűnő esetben, hogy valaki feltöri a bankjegy chip-jét, sem beszélünk másról, mint egyetlen feltört bankjegyről, azaz a forgalomban lévő többi bankjegyre nem jelent veszélyt egy hacker támadás. Ezért egy 0,05 Bitcoin zsákmánnyal is csak kis eséllyel kecsegtető hacker támadási kísérlet gazdaságtalan döntés lenne. Valamint fontos megjegyezni, amit Pantyukhin is hozzátesz: a Tangem bankjegyekben lévő – előző cikkünkben részletesen leírt – chip biztonságát kilenc szintű fizikai védelem biztosítja.

Érdekes módon, ha felmész a Tangem weboldalára (www.tangem.com), az első kattintható opció a weboldalon a „request samples”, azaz minta igénylés. Nem magyarázzák meg, hogy mit is értenek alatta. Ha rákattintasz, megjelenik a képernyőn, hogy „Let's see if we have one or two Tangem prototypes waiting just for you!”, azaz Nézzük, hogy van-e egy-két Tangem prototípusunk, ami csak rád vár!” Mindössze annyit kell tenned, hogy beírod az e-mail címedet, a nevedet és a postacímedet, illetve válaszolsz (ez már nem kötelező) a következő kérdésre: „A word about your relation to Tangem or intention with the prototypes?”, azaz Írj röviden arról, hogy mi a Tangem és közötted a kapcsolódási pont, és mi a szándékod a prototípussal. A beírt információ alapján a Tangem eldönti, hogy „megérdemelsz”-e egy mintát. Nem volt vesztenivalónk: ma benyújtottuk a minta-kérelmünket a Tangem weboldalon. Meglátjuk…

Miért választották Szingapúrt a „pilot” értékesítésre?

A Tangem döntése nem olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy az ázsiai városállam Dél-Kelet Ázsia pénzügyi és kereskedelmi csomópontjaként szolgál, és a blokklánc technológiával és a kripto-fizetőeszközökkel kapcsolatos pénzügyi szabályozás szempontjából a többi országgal összehasonlítva vezető helyen áll Szingapúr.

A gyártási költségekről beszélve Pantyukhin elmondja, hogy jelenleg minden egyes bankjegyre 2 dolláros gyártási költség jut. Így, például a 0,05 Bitcoin smart bankjegyet tekintve a gyártási költség a bankjegy névértékének 0,4%-át teszi ki. A 0,01BTC bankjegy esetében pedig 2% ez a költség a névértékhez viszonyítva. De ha elkezdődik a valódi tömeggyártás - milliárdos nagyságrendben, akkor – Pantyukhin szerint – a bankjegyenkénti előállítási költség nem fogja meghaladni a jelenleg használt papír bankjegyek gyártási költségét.

Figyelemmel fogjuk követni a Tangem nagyratörő terveit.

 

Forrás: https://blokt.com/news/physical-bitcoin-banknotes-launched-in-singapore

www.tangem.com

Zsolt Balló