BITCOIN SMART BANKJEGYEK - 1. RÉSZ

0,01 és 0,05 BTC bankjegyeket dobnak piacra Szingapúrban

 

Megszoktuk, hogy a Bitcoin csak a digitális dimenzióban létezik és nem kézzelfogható. Elfogadtuk, hogy nincsenek BTC bankjegyek és tényleges érmék. Kevin Helms a kripto-fizetőeszközök új aspektusáról ír a news.bitcoin.com-on:

„Egy digitális bankjegy gyártó Bitcoin bankjegyeket kezdett árusítani egy szingapúri üzletben. A gyártó célja, hogy mindenki olyan könnyen juthasson kripto-fizetőeszközökhöz, mint papír-alapú pénzhez. Jelenleg 0,01 és 0,05 BTC címletű bankjegyek kaphatók.”

A svájci kripto-völgyből és Hong Kongból irányított Tangem az a cég, amely bejelentette, hogy a szingapúri Megafash Suntec City nevű üzletben elkezdi árusítani Bitcoin smart bankjegyeit.

A cég bejelentése szerint:

„A mostantól 0,01 és 0,05 BTC címletben kapható Tangem Notes bankjegyek radikálisan javítják a kripto-devizákhoz való hozzájutás és adásvétel egyszerűségét és biztonságát, mind a szakértő, mind a hétköznapi felhasználók számára.” A bejelentés a terjesztési tervekre is kitér, mondván, hogy a cég „az első 10.000 bankjegyből álló készletet leendő partnereknek és terjesztőknek szállítja világszerte”.

Hogy működnek a Tangem smart bankjegyei?

A Tangem magyarázata alapján, Bitcoin smart bankjegyeik „egy biztonságos papír bankjegyhez hasonlíthatóak” és elég olcsók a hétköznapi használathoz. Annak kapcsán, hogy könnyű-e használni a terméket, a cég hozzáteszi, hogy „nincs szükség speciális infrastruktúrára, komplikált alkalmazásokra. Ha meg akarsz győződni arról, hogy érvényes a bankjegy, csak érintsd azt egy NFC-s okostelefonhoz.”

A Tangem állítása szerint a smart bankjegyek tulajdonjogának átruházása névtelen és azonnali. „Konkrétan átnyújtod a bankjeggyel az egész tárcát a blokklánc biztonsági kulccsal együtt. Nincs tranzakciós díj és nincs szükség blokklánc jóváhagyásra várni.”

A biztonságról beszélve a cég elmondja, hogy a Bitcoin smart bankjegyeket EAL6+ védelemmel látták el. A tárca másolását lehetetlenné teszi az, hogy a biztonsági kulcs pótolhatatlan.

Ha közelebbről megnézzük a biztonság kérdését, egészen megnyugtató technikai információkat találunk. A Tangem hardverének alapját a Samsung Semiconductor S3D350A chip alkotja. A cég büszkén mutatja be úgy a termékét, mint „az első hardveres tárolási megoldás a piacon, amelynek teljes elektronikája és kriptográfiája megfelel az EAL6+ és az EMVCo biztonsági követelmények kritériumainak”.

Habár a cikk írása idején a Tangem még csak az iOS és az Android applikációk kódját publikálta, de a cég tudatában van annak, hogy a kripto piacon elengedhetetlenek a biztonsági auditok és a nyílt forráskód ahhoz, hogy egy termék elnyerje a felhasználók bizalmát. A Tangem állítása szerint a Kudelski Group nevű svájci biztonsági cég teljes vizsgálatot végzett a chip firmware forráskódján, beleértve a termék architektúrájának átfogó biztonsági auditját is.

A termék gyakorlatiassága lesz a döntő tényező arra vonatkozóan, hogy ki fog a megszokott mobil kripto-fizetési appokról kripto készpénzre váltani.

 

Forrás: https://news.bitcoin.com/bitcoin-smart-banknotes/

Zsolt Balló