KRIPTO PIACI MANIPULÁCIÓ I.

Nicholas Merten arról beszél, hogy hogyan manipulálható a kripto piac

Az általunk nézett youtube csatornák közül az egyik legnézettebb, a DataDash elindított egy sorozatot arról, hogy hogyan folyik a kripto piac manipulációja. A csatorna tulajdonosa, Nicholas Merten úgy döntött, hogy közérthetővé teszi ezeket az információkat mindazok számára, akiket érdekelnek a kripto-fizetőeszközök, de nem neveznék magukat hozzáértőnek.

Ha meg akarod nézni a teljes videót angolul, akkor kattints a cikk végén található forrás linkre.

Az alább olvasható írásunk és cikksorozatunk további részei a Nicholas Merten videóiban elhangzó információk összegzése, a szerzőtől idézett gondolatokkal.

„Lássunk hozzá és nézzük meg a kripto piacon fellelhető manipulációs módszerek különböző szintjeit. Fontos tudni, hogy az általam I. kategóriába sorolt piaci manipulációs eszközök az átlagos tapasztalattal bíró befektető számára ismertek vagy nyilvánvalóak. Ezen módszerek némelyike törvénysértő, némelyike viszont az adott piac létfontosságú eleme. /…/

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi az a pump & dump. A pump & dump vagy röviden P&D a leggyakoribb, legelterjedtebb módszere a kripto piac manipulációjának. Célpontjai, áldozatai a leggyengébb és legkisebb befektetők. Ez a módszer az árspekuláción alapul.

Az alábbi néhány lépés végrehajtása szükséges ahhoz, hogy sikeresen végrehajtsanak egy pump & dump-ot. Az első lépés a spekulánsok, kereskedők és befektetők összegyűjtése egy csoportban abból a célból, hogy egy előre megállapodott időpontban mindannyian egyszerre vásároljanak egy adott kripto-devizát és feltornázzák ezzel az árat. Ezt követően, második lépésként új spekulánsok jelennek meg, akik nem tagjai a pump & dump csoportnak. Annak köszönhetően kezdenek vásárolni, hogy észlelik az árnövekedést az adott kripto-deviza kapcsán. Ezek a spekulánsok ezzel további tőkét hoznak, ami létrehozza a kilépési pontot a pumper-ek számára, azaz a lehetőséget, hogy eladják pozícióikat egy magasabb áron. És ahogy a régi mondás tartja, egyszer fenn, egyszer lenn, /…/ Elkezd láthatóan /…/ esni az ár. /…/ És jön a felismerés az új spekulánsok számára, hogy az adott kripto-érme mögötti tőke már nem befelé, hanem kifelé áramlik. Nem tehetnek mást, csatlakoznak azokhoz, akik eladnak, ezzel további – negatív - lendületet adva a lefelé mozgó árnak.

Fontos tudni, hogy a pump & dump nem csak illegális tevékenység a hagyományos és a kripto piacokon, de ráadásul nem is kifizetődő még azoknak sem, akik tervezetten részt vesznek benne. Gyakorlatilag minden esetben van egyfajta hierarchia, amelyben a felső szinteken lévők számára garantáltan nyereséges a pump & dump-ban való részvétel. Míg sok esetben az alsóbb szinteken lévőkön tulajdonképpen nyerészkednek azzal, hogy úgy manipulálják őket, hogy később vásároljanak és később adjanak el, mint az irányító befektetők.

A következő részben kiderül, kik azok a Market Maker-ek”mondja Nick Merten a videójában és ezzel rátérünk az 1. kategóriába sorolt második módszerre. Hogy mit takar a kifejezés, kiderül a következő cikkünkből.

 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=If8ZM8GkThg&t

Zsolt Balló