A ROSSZ HÍR ÉS A JÓ HÍR

Mi történt tegnap és mit hoz a holnap…

Sokan jogosan kérdezzük – crypto árfolyamok kapcsán -, hogy „Már megint mi történt?”. A válaszok egyszerűek ezúttal. Ahogy a kripto-sajtó írja az utóbbi 24 órában: A legnagyobb dél-koreai kripto-tőzsde, az Upbit ellen nyomozás folyik, a Koreai Pénzügyi Hivatal (FSC) megszállta az Upbit központot. Ugyancsak hatással van az árfolyamokra a híresztelés, hogy a már bezárt tőzsde, az Mt Gox megbízottja valószínűleg óriási Bitcoin eladásra készül az Mt Gox tartalékaiból. Állítólag egy weboldal, aki figyeli az Mt Gox-ot azt vette észre az utóbbi időben, hogy többezer érmét mozgattak off-line széfekbe, ami általában arra utal, hogy egy tranzakció végrehajtására készülnek. A hírek, híresztelések szárnyra kaptak, a FUD, azaz a félelem, bizonytalanság és kétség terjedni kezdett, az emberek egy része a hatása alá került és elkezdett eladni, így az árak átmenetileg visszaestek. Nem szeretnénk csatlakozni a félelmet gerjesztő hírcsatornákhoz, már így is túlzott reflektorfényt kaptak ezek a hírek.

Beszéljünk inkább arról, amiről érdemes beszélni. Az optimizmus szilárd alapjáról. Amiről ma szeretnénk beszámolni, az a hír, ami az utóbbi napokban került napvilágra a bányászati kilátásokról és a kripto árakra gyakorolt lehetséges hatásukról.

A hír egyszerű, a jelentősége világos.

A Fundstrat nevű független kutatóintézet arról számolt be, hogy számításaik szerint egy robbanásszerű Bitcoin bányászati fellendülés van a látóhatáron, ami nagy eséllyel akár 64.000 dolláros szintig is emelheti az első számú kripto-fizetőeszköz értékét a 2019-es év végére.

Mire alapozzák ezt a merész becslést? A cég kutatási vezetője, Sam Doctor elmondta egy interjúban: „A jelenleg látható hash power, azaz bányászati kapacitás növekedési mutató – becsléseink szerint - egy körülbelül 36.000 dolláros Bitcoin árat fog eredményezni a 2019-es év végére. Ez az árszint lehet 20.000 dollár is, de elérheti a 64.000 dollárt is.”

A bitcoinist.com szerint a Fundstrat az alapján végzett számításokat, hogy a jelenleg használt Antminer S7 bányászgépek megtérüléséhez minimum 6.003 dolláros BTC ár szükséges. Az újabb és hatékonyabb Antminer S9 gépek azonban már 2.368 dolláros BTC árszinten is megtérülést garantálnak, azaz látványosan magasabb profitot ígérnek, ami óriási lendületet ad majd a bányászat népszerűségének.

Sam Doctor hozzáteszi:

„A hardverek új generációjának megjelenése bányászati kapacitás növekedést és ennek eredményeként egy befektetési hullámot fog eredményezni, aminek további lökést ad majd a Bitcoin árának emelkedése.”

A Fundstrat jóslatai eddig reálisnak, sőt olykor túl-óvatosnak bizonyultak. Például, a Fundstrat társalapítója, Tom Lee korábban azt jósolta, hogy a Bitcoin értéke 2022-re elérheti akár a 20.000-55.000 dolláros szintet. Ezt tavaly júliusban mondta, amikor egy Bitcoin-ért 2.540 dollárt adtak, és egy 20.000 dolláros érték meglehetősen túlzottnak hangozhatott, még akkor is, ha 2022-re jósolták azt. Majd kiderült, hogy nem volt szükség 4 évre a 20.000 dolláros árhoz. Mindössze 4 hónap kellett hozzá. És most 36.000 dolláros BTC árról beszél a Fundstrat, hozzátéve, hogy akár 64.000 dollárt is érhet egy Bitcoin másfél év múlva.

 

 

Source: http://bitcoinist.com/fundstrat-bitcoin-price-64000-2019-mining-economy/

Zsolt Balló