JAPÁN NYOMÁST GYAKOROL A KRIPTO TŐZSDÉKRE

Az FSA azt akarja, hogy a Monero, a Dash és más érmék kikerüljenek a tőzsdékről

A Bitcoin korábban arról volt hírhedt, hogy állítólag népszerű a bűnözők között és gyakran használják fizetőeszközként illegális tevékenységekhez. Mostanában más érmék kerültek a gyanú reflektorfényébe, és ennek kapcsán a Japán FSA megelőző intézkedéseket készül tenni.

 

Samantha Chang írta a btcmanager.com oldalon, hogy Japán a hírek szerint nyomást gyakorol a kripto-tőzsdékre, hogy vegyék ki a tőzsdei kereskedésből a Dash-t (DASH), a Monero-t (XMR), a Zcash-t (ZEC) és más altcoin-okat a pénzmosás és a cyber-hacker támadások visszaszorítása érdekében. Ezek az érmék egyre népszerűbbek a bűnözők, emberrablók és hackerek körében, mert gyakorlatilag lenyomozhatatlanok.

Chang cikke szerint sokan azon bűnözők közül, akik korábban Bitcoin-t használtak illegális tevékenységek kapcsán, most áttértek Dash-re, Monero-ra, Zcash-re és más altcoin-okra, mert azok most már sokkal nehezebben lenyomozhatók, mint a Bitcoin.

A januári masszív hacker támadás után a Coincheck kivette a Dash-t, a Monero-t és a Zcash-t a tőzsdei kereskedésből. A nyomozás még most is tart és nem úgy tűnik, hogy valaha a cyber-tolvajok nyomára bukkannak, akik 500 millió dollár értékben tulajdonítottak el NEM-et.

Bennfentes információk szerint a japán FSA a Dash-t és a Monero-t tartja a legproblémásabbnak – a felhasználóiknak kínált anonimitás miatt. Jelenleg még engedélyezett ezek kereskedése, de egyre nő a spekuláció, hogy Japán tilalmat fog elrendelni a három leggyanúsabb altcoin kapcsán.

A New York-i Főügyészi Hivatal épp most vizsgálja a kripto-tőzsdéket egy olyan kérdőív alapján, amelyet 13 nagyobb kripto-tőzsdének küldtek ki. A főügyész elmondta: „A Bitcoin, az Ethereum és más virtuális fizetőeszközök világszerte milliók figyelmét keltették fel, de a virtuális fizetőeszközök területén nagyon magas a spekuláció kockázata. Sőt, publikált jelentések arra mutatnak, hogy ez a szektor vonzza a csalókat, piaci manipulátorokat és tolvajokat”.

Míg a Dash, a Monero és a Zcash Japánban támadások célpontja lett, a Bitcoin-t tisztázta ugyanezen vádak alól egy nemrég megjelent riport, amelyet a Quebec-i Chief Scientist Office adott ki. A Quebec-i kormány szakértője megállapította, hogy a Bitcoin-t nem használják pénzmosásra – ellentétben a készpénzzel -, és a Bitcoin-nak nincs hatása az illegális tevékenységekre. Ez áll Francis Pouliot beszámolójában, aki egy Catallaxy nevű startup ügyvezetője.

Erwan Jonchères, ügyész és kripto-deviza szakértő megerősíti a Quebec-i megállapítást:

„A Bitcoin anonimitása egy mítosz” – mondja Jonchères. „Nincs láthatatlan pénz, mert a folyamat egy bizonyos pontján személyes adatokat kell megadnod. És még egy hamis név esetén is mindig ismert a küldő és a fogadó címe.”

Jó hír a Bitcoin-nak, de bizonyos altcoin-oknak, amelyek azzal akarnak kitűnni, hogy névtelenséget kínálnak, számolniuk kell a szabályozás kihívásaival, legalábbis Japánban most már nagy eséllyel erre számíthatnak.

 

 

Forrás: https://btcmanager.com/japan-pressures-cryptocurrency-exchanges-to-drop-monero-dash-other-altcoins/

Zsolt Balló