HETI KRIPTO KÖRKÉP

A legfontosabb kripto főcímek az elmúlt 7 napból

A FŐ KRIPTO-FIZETŐESZKÖZÖK:

A cikk írásakor érvényes Coinbase adatok szerint a Bitcoin értéke ezen a héten 1%-ot nőtt – a múlt heti 20%-os esést követően. A hét folyamán egészen 6.566 dollárig esett az érme ára, majd az utóbbi napokban 7.000 dollár fölötti értéken stabilizálódott az árfolyam. A Bitcoin dominanciájának mélypontja januárban volt, azóta szilárdan emelkedik, jelenleg 44,9%. Az elemzők összességében optimisták: az USA adószezonjának végéről és a növekvő intézményi lelkesedésről beszélnek.

Az Ethereum 5,36%-kal erősödött ezen a héten – az utóbbi hetek kétszámjegyű esései után. Továbbra is közeli korrelációt mutat az Ethereum mozgása a Bitcoin-éval.

A Bitcoin Cash bejelentette, hogy valamikor 2018 májusában hard fork-ra kerül sor. A legfontosabb változás a fork eredményeként az lesz, hogy a blokk méret meg fog négyszereződni 32MB-ra.

Az egész kripto piac viszonylag lapos maradt ezen a héten, habár a heti csúcsérték elérte a 280 milliárd dollárt, miközben a hét folyamán 250 milliárd körüli értéken is állt csaknem egy napon át.

TŐZSDÉK ÉS BANKOK:

A Coinbase bejelentette, hogy támogatni fogja a Bitcoin fork-okat, azaz a jelenleg már elérhető Bitcoin Cash mellett a Coinbase azt tervezi, hogy a Bitcoin Gold-ot és a Bitcoin Diamond-ot is felveszi az érméi közé, de hangsúlyozzák, hogy ezekkel az érmékkel egyelőre nem lehet majd kereskedni. A kereskedés egy jövőbeli lehetőségként van a fejlesztők asztalán.

Dél-Korea második legnagyobb bankja bejelentette együttműködését az Ethereum-alapú banki és fizetési platformmal, az OmiseGo-val. Ez azért is egy fontos és jelentős bejelentés, mert ugyanakkor a Kookmin, Korea legnagyobb bankja már többször nemet mondott kripto startup-okkal való együttműködésre.

A Robinhood jutalék-mentes kripto-kereskedése elindult ezen a héten. A szolgáltatás az indulásakor négy amerikai államban elérhető és kizárólag Bitcoin és Ethereum kereskedés lehetséges egyelőre, de a Robinhood fokozatos terjeszkedést és szolgáltatás bővítést tervez.

KORMÁNYOK:

Ezen a héten India központi bankja tilalmat rendelt el a kripto-fizetőeszközök vásárlására. A bank korábban többször figyelmeztette ügyfeleit a kripto-devizák veszélyeire, azonban ez az első szigorú hivatalos tilalom. A bank korábbi kripto-ellenes rendelkezéseinek eredményeként az indiai kereskedési volumen 90%-kal csökkent.

Japán fontosnak tartja a kripto-fizetőeszközök kipróbálását – hangzott el egy TV interjúban. Ennek számos lehetséges értelmezése lehet és számos tervezett lépést sugallhat, de ami a legfontosabb, az az a tény, hogy a világ egyik legnagyobb gazdasága ilyen nyitott a kripto-fizetőeszközökre. Egyes elemzők szerint az elhangzott vélemény arra utalhat, hogy Japán egy digitális fizetőeszközt tervez bevezetni még 2018-ban.

 

Forrás: https://www.ccn.com/central-bank-cryptos-vitalik-trolls-and-hard-forks-this-week-in-crypto/

Zsolt Balló