AMI A GOOGLE LÉPÉSEI MÖGÖTT VAN

A böngésző-óriás döntései kripto-viszonylatban

Azért írjuk ezt a cikket, hogy mindenki számára világossá váljon, hogy nem elég a főcímeket elolvasni, és hogy tanácsos utánanézni bizonyos események és hírek hátterének. Egy jó példa a közelmúltból a Google.

A Google március-közepi bejelentését követően - amelynek lényege, hogy többé nem jelenhet meg kripto-vonatkozású hirdetés – néhány órával ezelőtt egy másik közlemény is megjelent, amiben az áll, hogy a Google betiltja a Chrome böngésző bizonyos kripto bővítményeit. Nos, sokan azok közül, akik ilyen főcímeket olvasnak, azt gondolhatják, hogy az egész világ a kripto-fizetőeszközök ellen fordul, és hogy a szkeptikusoknak igazuk volt a digitális fizetőeszközök életképessége kapcsán.

Azok számára, akik tudják, hogy a Google miért hozta ezeket a látszólag „kripto-ellenes” döntéseit, nyilvánvaló amit írunk az alábbiakban, és nem szorul magyarázatra. De azok kedvéért, akik nem foglalkoztak még a döntések mögötti okokkal – amelyek egyébként egyszerűek és logikusak – szenteljünk pár percet a Google lépések hátterének megvilágítására.

 

FŐCÍM #1: A Google betiltja a kripto-fizetőeszközöket.

A tömör főcím elég negatívan hangzik – és súlyosan elferdíti a tényeket. A hosszabb változat már kevésbé negatív: A Google ezután nem jelentet meg olyan hirdetéseket, amelyek kripto-fizetőeszközökkel, illetve azokhoz kötődő tartalmakkal (mint pl. ICO-k) kapcsolatosak. Az okok egyszerűek: A Google – hasonlóan a Facebook kripto-hirdetés tilalmához – úgy határozott, hogy betilt bizonyos hirdetéseket azzal a céllal, hogy útját állja az olyan pénzügyi termékek és szolgáltatások promóciójának, amelyek mögött potenciálisan és nagy gyakorisággal félrevezető, félreinformáló promóciós tevékenységek állnak. Más szóval, a hirdetési szekciót elárasztották az olyan csalás-gyanús ajánlatok, amelyek a naiv felhasználókra nézve anyagi károkozás veszélyét jelentették.

„Elég fogyasztói megkárosítással vagy annak kockázatával találkoztunk már, ezért látjuk, hogy ez egy olyan terület, amelyet kiemelt óvatossággal kell kezelnünk” – mondta Scott Spencer, a Google fenntartható hirdetésekért felelős igazgatója.

 

FŐCÍM #2: A Google betiltja a böngészó kripto-bányászatot.

Nos, egyesek közülünk azt sem tudják, hogy ez mire utal, így amit érthetünk, illetve félreérthetünk egy ilyen főcímből, az az, hogy a Google a kripto-bányászat ellen van, tehát valami alapvető gond lehet az érme bányászattal.

Ahhoz, hogy tisztán lássuk, hogy miről is beszélünk, nézzük meg közelebbről a hírt: A Google csak azokat a Chrome böngésző bővítményeket tiltja be, amelyek titokban bányásznak kripto-érméket. Korábban az érme-bányászó bővítmények engedélyezettek voltak a Chrome Web Store-ban. Egy alapvető feltétel volt, aminek eleget kellett tenni: A felhasználókat tájékoztatni kellett a bányászati tevékenység végzéséről, azaz bármit is csinált az adott bővítmény a felhasználó számítógépén, az nem történhetett a felhasználó tudta nélkül. Azonban a Google nemrég rájött, hogy nem kevesebb mint 90%-a az ilyen bővítményeknek megszegi ezt a szabályt. Ennek eredményeként jött létre a jelenség mostanában, amit úgy hívnak, hogy „crypto-jacking”, azaz kripto-eltérítés/rablás. Ez azt jelenti, hogy egy telepített bővítmény titkos tevékenysége - legtöbbször észrevétlenül – az erről mit sem sejtő felhasználó gépének erőforrásait használja.

A Google közleményében az áll, hogy a tilalom, amely július 1-én fog hatályba lépni „egy lépés abba az irányba, hogy a Chrome felhasználók garantáltan élvezhessék a bővítmények előnyeit anélkül, hogy rejtett kockázatoknak tennék ki magukat”.

Vannak persze valóban negatív hírek is időnként. De a fenti  talán egy jó példa volt arra, hogy megéri közelebbről megvizsgálni a híreket, mert kiderülhet, hogy ami a felszínen kripto-ELLENESnek tűnik, az valójában ÉRTÜNK, felhasználókért történik és a mi érdekeinket is szolgálja.

 

 

Forrás: https://www.brand-e.biz/innovation/google-is-slapping-a-ban-on-extensions-on-its-chrome-browser-that-secretly-mine-cryptocurrency

https://www.brand-e.biz/innovation/google-is-banning-cryptocurrencies

Zsolt Balló