MI A VOLATILITÁS MAGYARÁZATA?

„A hagyományos tőzsde 4 évnyi volatilitása 1 hónap alatt végbemegy a kripto piacon”

Ha megnézzük az elmúlt hetek átfogó képét, látjuk, hogy a Bitcoin és a többi nagyobb érme értéke felfelé halad. Jellemzően pozitív az összkép. De ha te is minden nap ránézel a kripto érték-diagramokra – ahogy mi is tesszük -, valószínűleg feltetted már magadnak a kérdést, hogy „Mi okozza a napi 5, 10, 20 százalékos növekedést vagy csökkenést egy kripto-fizetőeszköz értékében?” Amikor a hagyományos tőzsdék és a kripto piac összehasonlításáról beszélünk, ahogy mondják: „a klasszikus tőzsde négy évnyi volatilitása egy hónap alatt végbemegy a kripto piacon”.

De miért ennyivel nagyobb a kripto tőzsde volatilitása - nem csak havi vagy heti összefüggésben, de néha akár órák leforgása alatt is?

Arthur Linuma, az ISBX nevű, Los Angeles-i székhelyű vezető szoftver tanácsadó cég társalapítója és elnöke írt a témában egy tanulmányt (amit a cointelegraph.com-on publikált). Cikkünk Linuma tanulmányának fő mondanivalóját foglalja össze.

 

Tehát: Mi magyarázza a volatilitást?

 

1. Nincs belső érték

A kripto-devizák esetében nem beszélhetünk eladásra kerülő termékről, nincs árbevétel, nincs osztalék, és emiatt nehéz meghatározni a kripto-fizetőeszközök valós értékét. Honnan tudjuk, hogy alul- vagy túlértékelt? Hiányoznak olyan alapvető információk, amelyek elengedhetetlenek a tényleges értékmeghatározáshoz, így az gyakorlatilag ki van téve a média által jelentősen befolyásolt pillanatnyi piaci hangulatnak. Már ez az egy tényező önmagában is magas volatilitást eredményezhet.

 

2. A szabályozás hiánya

A kripto-piaci szabályozás még mindig gyerekcipőben jár, így nincs ami útját állja a piaci manipulációnak. És ez az árfolyam-változás megjósolhatatlan alakulását eredményezi, ami magában hordozza a fokozott volatilitás lehetőségét.

 

3. Az intézményi tőke hiánya

A legtöbb intézményi befektető még mindig az oldalvonalnál várakozik. Az intézményi tőke beáramlása jelentősen enyhít majd a piac volatilitásán.

 

4. Hosszútáv vs. rövidtáv

Akik hosszútávú befektetést eszközölnek, kevésbé foglalkoznak a befektetésük értékének napi alakulásával. Azok az emberek, akik bizalmat szavaznak a kripto-devizáknak, jellemzően az új pénzügyi technológiákkal lépést tartó generációból kerülnek ki. Ők azok, akik 10 percenként változtatják a portfóliójukat, akikben nincs meg az a fegyelem, hogy egyszerűen csak vásároljanak és megtartsák az érméiket hosszútávon. Ez nagyban hozzájárul a pánik-eladásokhoz és a FOMO felvásárlásokhoz, amelyek eredményeként nő a volatilitás.

 

5. Csorda mentalitás

A kripto-világ többnyire azok világa, akik nem bíznak a kormányokban, és közülük sokan kevés befektethető tőkével rendelkeznek. Ők jellemzően kölcsönökből eszközölnek befektetéseket. Ez azt eredményezi, hogy amikor a piac megindul lefelé - mivel nem engedhetik meg maguknak, hogy elveszítsék a befektetésüket -, az első baljós jelre kiszállnak. Amikor pedig a piac mutatói elkezdenek jelentős javulást mutatni, ők azok, akik saját forrásaikat meghaladó mértékű befektetéssel szállnak be. Többségük ugyanazokra a piaci változásokra ugyanúgy reagálnak, ezért beszélünk csorda mentalitás-ról, és ez a tömeges reakció nagyban hozzájárul a volatilitáshoz, amit a heti, napi vagy időnként akár egy 60-perces időintervallumot mutató diagramon látunk.

 

Mikor fog csökkenni a volatilitás?

Ahogy nő a szabályozás mértéke, ahogy a kisbefektetők mellett egyre több nagybefektető jelenik meg, és ahogy a tranzakciók mögötti technológia is fejlődik, a volatilitás várhatóan csökkenni fog. Arthur Linuma így zárja írását: „Várható egy fokozatos, szilárd erősödés a kripto-piac összértékében. Ahogy a hagyományos tőzsdéken is jellemző a hosszútávon gondolkodó befektetők térnyerése, ez fog történni a kripto-fizetőeszközök piacán is. Az biztos, hogy a digitális fizetőeszközökkel hosszútávon számolhatunk.”

 

Forrás: https://cointelegraph.com/news/why-is-the-cryptocurrency-market-so-volatile-expert-take

Zsolt Balló