A „TRADING BOT”-OKRÓL I.

2 részes mini sorozat – 1. rész

Utánajártunk, hogy mi is az, amire trading bot-ként utalnak a tőzsdei és kripto tőzsdei kereskedésben. Sokan vannak, akik hallották már a kifejezést, de nem tudják, mit takar. Sokan tudnak valamit róla, de amit tudnak, az korántsem elegendő információ ahhoz, hogy el tudják dönteni, hogy hasznukra lehetnek-e a trading bot -ok. És van egy általános félreértés is, amire szeretnénk rávilágítani és megmagyarázni.

2-részes mini sorozatunk első cikkében megnézzük közelebbről a rejtélyes trading bot-okat, honnan származnak, mire valók. És megvizsgáljuk a leggyakrabban feltett kérdést: A trading bot-ok automatikusan passzív jövedelmet termelnek, vagy az túl szép lenne, hogy igaz legyen?

A trading bot-ok tulajdonképpen szolgáltatók által kínált kész vagy fejleszthető számítógépes programok, amelyek automatikus kereskedést hajtanak végre különböző mutatókat vizsgálva és a tőzsdei trendeket figyelve. Először a hagyományos tőzsdéken alkalmazták őket, de nyilvánvaló volt, hogy csak idő kérdése, hogy meghódítsák a kripto-szférát is.

Nagyon sok különböző kripto trading bot elérhető. Némelyik ingyenes és vannak előfizetési szerződéshez kötött trading bot-ok, főleg a hivatásos kereskedőknek. (Mini-sorozatunk 2. cikkében bemutatjuk majd a 6 legismertebbet.)

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a kripto trading bot-ok használatával – főleg ha kezdő felhasználóról van szó – kockázatot vállalunk, mert gyakorlatilag a pénzünket egy harmadik félre, a platformot biztosító szolgáltatóra bízzuk. És épp úgy, ahogy ICO-k kapcsán hallunk scam-ekről, átverésekről, vannak trading bot átverések is. Erősen ajánlott mindenkinek, aki trading bot-ot szeretne használni, hogy alaposan nézzen utána a szolgáltatóról elérhető háttér-információknak, mielőtt belevág.

Jó példa – és tanulságos -, hogy a kripto-közösségben egyre több helyen bukkant fel egy figyelmeztetés a Hexabot nevű Bitcoin trading bot kapcsán. A felhasználók szerint a Hexabot előbb fokozatosan leállította a kifizetéseket a platformján, majd később egyszer csak leállt a weboldala és nyoma veszett. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a platform tulajdonosai egyszerűen leléptek a felhasználók pénzével.

Sokan azt gondolják, hogy a trading bot-ok egyfajta passzív bevételtermelő eszközök, de ha pontosak akarunk lenni, akkor a kérdésre, hogy mik is ezek tulajdonképpen, a válasz az, hogy eszközök, amik a segítségedre lehetnek abban, hogy a kripto-piacon szerzett egyre növekvő tapasztalatodat, jártasságodat, tudásodat nyereségesen tudd kamatoztatni. A trading bot-ok nem fognak egyszerűen pénzt termelni neked, amíg alszol – és ha mégis ezzel hirdeti magát egy szolgáltató, akkor jobb, ha gyanakodni kezdesz.

Ez nem jelenti azt, hogy trading bot-ok használatával nem tudsz kereskedésből plusz jövedelemre szert tenni. De bevételre csak akkor számíthatsz, ha megfelelő tudással, stratégiával kereskedsz és folyamatosan figyelsz az általad használt bot megfelelő beállításaira.

Cikk mini-sorozatunk első részének záró-gondolataként hadd álljon itt az a fontos emlékeztető, hogy habár a kripto-piac azzal kecsegtet, hogy a hagyományos tőzsdéknél magasabb profithoz juthatunk rövidebb idő alatt, nem szabad elfelejtenünk, hogy minél nagyobb a piac volatilitása, annál nagyobb kockázatot vállalunk a kereskedéssel. És olyan trading bot-ok esetében, amelyek még csak néhány éves múltra tekintenek vissza – és a kripto piacon elérhető trading bot-ok ilyenek – a kereskedés kockázata még nagyobb.

Hogy melyek a legnépszerűbb trading bot-ok, kiderül cikk-sorozatunk következő részéből.

 

Forrás: https://bravenewcoin.com/news/cryptocurrency-trading-bots/

Zsolt Balló