AZ IMF FŐNÖK ÍRÁSA ÁLL A BITCOIN ERŐSÖDÉSE MÖGÖTT?

Christine LaGarde a kripto-devizákat dícséri blogjában

Az Independent.co.uk néhány órával ezelőtt publikálta cikkét, amelyben arról ír, hogy Christine LaGarde, a Nemzetközi Valutaalap, azaz az IMF vezetője egy kripto-vonatkozású blogbejegyzésében a Bitcoin-nal kapcsolatos nézeteit taglalja. Úgy gondolja, hogy az első számú kripto-fizetőeszköznek jelentős hatása lehet arra, hogy hogyan tartjuk kézben pénzügyeinket a jövőben. Az IMF főnök írásának megjelenése lehet az egyik tényező, ami hozzájárult a Bitcoin értékének néhány nappal ezelőtti váratlan megugrásához.

Lagarde azt írja blogbejegyzésében, hogy a kripto-fizetőeszközök - mint a Bitcoin - segíthetnek a pénzügyi tranzakciós sebesség javításában és az ügyleti díjak csökkentésében. A blokklánc technológiában rejlő legfontosabb lehetőségnek pedig azt látja, hogy a pénzügyi piacok biztonságosabbá válhatnak a technológia adaptációjával.

A BTC értéke most már 8.000 dollár körül mozog. Nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy ez a hirtelen növekedés az érme értékében összekapcsolható Christine LaGarde blogbejegyzésének megjelenésével, de lehetséges - és ésszerű feltételezni -, hogy kripto szempontból pozitív nézeteinek publikálása hozzájárult ahhoz, hogy egy szélesebb réteg bizalma észrevehetően megerősödött az első számú kripto-fizetőeszközben.

LaGarde hangsúlyozza: „Mielőtt a kripto-eszközök lényeges és maradandó hatást gyakorolhatnának a pénzügyi életre, fontos, hogy elnyerjék a fogyasztók és a hatóságok bizalmát és támogatását.”

„Egy fontos kezdeti lépés lesz, hogy a globális szabályozás-alkotásért felelős közösségen belül konszenzus alakuljon ki annak kapcsán, hogy a kripto-eszközök milyen szerepet játszhatnak. Mivel a kripto-eszközök nem ismernek határokat, a nemzetközi együttműködés elengedhetetlen lesz.” – írja az IMF vezetője.

LaGarde üzenete azért jelentős, mert nem azok közé tartozik, akik kezdetektől fogva támogatják a kripto-fizetőeszközöket. Múlt hónapban például még aggályainak adott hangot blogbejegyzésében, amelynek azt a címet adta, hogy „A kripto-világ sötét oldaláról”. Írásában azokra a kockázatokra világított rá, amelyeket a kripto-technológia decentralizált és félig-anoním természete jelenthet.

Azonban alig egy hónappal később így ír blogjában: „Épp úgy, ahogy néhány technológia, amely a ’dot com’ korszakban született, átformálta az életünket, a kripto-eszközök, amelyek végül fennmaradnak majd, jelentős hatással lehetnek arra, hogy hogyan kezeljük a megtakarításainkat, a befektetéseinket és hogyan fizetjük a számláinkat a jövőben.” – Rendkívül fontos gondolat és üzenet a Nemzetközi Valutaalap vezetőjétől.

 

Forrás: https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/bitcoin-price-latest-updates-imf-christine-lagarde-blogpost-cryptocurrency-invest-a8308491.html

Zsolt Balló