A BITCOIN HAMAROSAN ÚJRA 20.000 LEHET?

Thomas Lee kutató elemzése alapján

Visszanézve 2018 első negyedévére, igen fájdalmas időszak volt több mint 50%-os eséssel a BTC értékét nézve. A csütörtöki hirtelen Bitcoin ár-növekedés óta egyre több pozitív jóslat jelenik meg a horizonton. Thomas Lee, a Fundstrat Global Advisors kutatási vezetője úgy hiszi – mint sokan mások -, hogy az értékcsökkenés az adózási időszak hozadéka volt, azaz a tömeges eladások végéhez értünk. Egész biztos benne, hogy egy látványos kripto-erősödés következik.

Április 5-ei beszámolójában Lee megvizsgálja az adózási időszak mögötti számokat. Azt írja, hogy az amerikai háztartásoknak összesen körülbelül 25 milliárd dollár adót kell vagy kellett megfizetniük idén kripto-fizetőeszközeik nyeresége után. És mi a legkönnyebb módja, hogy rendezzék ezeket az adó-terheket? A Bitcoin „hodler”-ek jelentős része azt az utat választotta, hogy eladja érméi egy részét. És nem csupán a törvénytisztelő polgárokat érinti a befizetendő jelentős nyereség-adó, hanem a tőzsdéket is. Lee úgy hiszi, hogy a tőzsdék is az érméik egy részének eladásából fizették be esedékes kripto-adóikat.

„A 2017-es évet nézve sok tőzsde nettó árbevétele elérte az 1 milliárd dollárt, és mivel a működő tőkéjüket Bitcoin-ban és Ethereum-ban tartják, nem dollárban, ezért a keletkező adófizetési kötelezettségüket BTC és ETH eladásokból fedezik” – írja Lee a beszámolójában.

Az emberek vagy eladták az érméiket vagy csak tartották azokat, de nem vásároltak, így csökkent a kereslet az első negyedévben. Ahogy elkezdődött az év, először csak leálltak a vásárlásokkal az emberek, később pedig elkezdték eladni az érméiket, ami egy lefelé mutató spirált eredményezett a kripto-értékeket nézve. A kripto-deviza piac 829 milliárd dollárt ért január 7-én, most pedig 316 milliárd dollár az értéke (a coinmarketcap szerint).

Az adók befizetésének határideje április 17., és bár az adófizetők között vannak olyanok, akik a befizetést az utolsó napokra hagyják, elmondhatjuk, hogy az adózási időszak negatív hatásait magunk mögött tudhatjuk. Ha Lee elemzése helytálló, akkor a Bitcoin értéke erőlködés nélkül hamarosan újra 20.000 dollár lesz. Jóslata szerint ez 2018. júliusáig bekövetkezik.

Lee úgy látja, hogy a BTC értéke eléri a 25.000 dollárt az év végére, bár fontos megjegyezni, hogy sok elemző szerint ez a becslés túl óvatos és konzervatív…

 

Forrás: https://moneymorning.com/2018/04/14/why-bitcoin-btc-prices-could-skyrocket-200-after-april-17/

Zsolt Balló