BITCOIN A BANKI MANIPULÁCIÓ ÚTJÁBAN

A kormányok és bankok kezéből kicsúszik az irányítás

Miközben várjuk, hogy a korrekciós ciklus a végére érjen és elkezdődjön egy stabil növekedési szakasz a kripto-piacon, van valami határozottan pozitív jelenség, amiről érdemes beszélni.

A Bitcoin létrehozásának egyik elsődleges célja az volt, hogy a kormányok és a hagyományos értelemben vett pénzügyi intézmények által gyakorolt irányítás alól kikerüljenek a személyes pénzügyek. A kripto-fizetőeszköz gyakorlati felhasználásának eddigi eredményei azt mutatják, hogy ezt a célt elérte a Bitcoin, hiszen a határokon átívelő pénzmozgások kivitelezése könnyebb, mint valaha.

A kormányok által kivetett szigorító intézkedések megkerülésével a Bitcoin „jelentős hatást fejt ki világszerte /…/, útját állva a krízisek kezelésére tett erőfeszítéseknek, és kihívást jelentve a gazdasági fejlődés hagyományos értékrendjével szemben – amelyeknek gyakori eszközei a határokon átívelő pénzmozgásokra kivetett szigorítások” – áll a The Telegraph-ban.

A legszemléletesebb példa az idei évet nézve természetesen Venezuela saját nemzeti kripto-fizetőeszköze, a Petro. Az amerikai elnök, Donald Trump a végsőkig elment, hogy ellehetetlenítse Venezuela helyzetét a Petro-t tekintve. Tilalmat rendelt el a venezuelai kripto-fizetőeszköz ellen, arra utasítva Steven Mnuchin pénzügyminisztert, hogy minden lehetséges és szükséges szabályozást vessen be ennek a tilalomnak az érvényben tartásához. Míg az ilyen lépések hatásosak lettek volna a kripto korszak előtt, most máshogy folytatódik a történet, mint régen. Az összes szigorítás és szankció ellenére – a venezuelai kripto-deviza és kapcsolódó tevékenységekért felelős hivataltól származó információk alapján – 127 országból több mint 80.000-en fektettek már Venezuela kripto-fizetőeszközébe, több mint 5 milliárd dollár értékben.

A szigorítások nem bizonyulnak elég hatékonynak, mert a kripto-devizák használatának bizonyos aspektusai kívül esnek azon a területen, ameddig a kormányok és bankok irányítása elér. És nem csak a határokon átívelő pénzügyi tranzakciókról beszélünk. A kormányoknak a saját országhatáraikon belüli irányítása is kezd veszélybe kerülni. A The Royal Economic Society munkatársa, Gina Pieters azt nyilatkozta a The Telegraph-nak, hogy ha a kormányok nem tudnak irányítást gyakorolni a kripto-fizetőeszközök fölött, akkor a Bitcoin el fogja kezdeni „aláásni az egyes országok azon képességét, hogy saját fizetőeszközük irányítását kézben tartsák".

 

Forrás: http://bitcoinist.com/bitcoin-is-making-currency-manipulation-difficult-for-global-governments/

Zsolt Balló