RIPPLE BLOKKLÁNCRA ÉPÜLŐ FIZETÉSI APPLIKÁCIÓ JAPÁNBAN

Átalakulás alatt a japán pénzügyi infrastruktúra

„MoneyTap” lesz a neve a Japán Bank Konzorcium okostelefonra fejlesztett fizetési alkalmazásának, amelyről most számolt be a Ripple. Az applikáció a Ripple blokkláncán fog alapulni és napi 24 órában a hét minden napján azonnali fizetési lehetőséget fog biztosítani, ami Japán pénzügyi infrastruktúráját tekintve jelentős előrelépést fog jelenteni.

A „MoneyTap” mérföldkövet fog jelenteni a mobil applikációk területén is: az első olyan fizetési alkalmazás lesz, amelyet több különböző banknál kerül bevezetésre Japánban. Az első bankok, amelyeknél felhasználásra kerül majd: az SBI Net Sumishin Bank, a Suruga Bank és a Resona Bank – mindhárom a Japán Bank Konzorcium tagja. A tervezett indításra 2018 őszén fog sor kerülni.

A konzorcium tervei szerint a 3-bankos indítást a második fázisban a konzorcium összes további bankjának csatlakozása fogja követni.

61 bankból áll a Japán Bank Konzorcium, amelyet az SBI Ripple Asia vezet. E bankok kezelik Japán banki pénzforgalmának 80%-át. Ez azt jelenti, hogy a „MoneyTap” az ország lakosságának túlnyomó része számára egy váltási lehetőséget fog nyújtani a pénzügyek intézése tekintetében.

A blokklánc alapú fizetési megoldás egy új korszakot fog nyitni a pénzmozgások dimenziójában Japánban, ugyanis nem csak gyorsítani fog a tranzakciós időn és csökkenteni a költségeken, de ezen felül lehetővé teszi majd a tranzakciók végrehajtását a nap 24 órájában, a hét minden napján. Ez miért jelent mérföldkövet a határon belüli pénzügyeket tekintve? Japánban jelenleg csak hétköznapokon 8:30 és 15:30 között van lehetőség tranzakciók végrehajtására. A „MoneyTap” lehetővé fogja tenni a konzorcium ügyfeleinek számára az azonnali belföldi pénzmozgási műveleteket, naptól és időponttól függetlenül, alacsonyabb tranzakciós költségekkel. És ehhez mindössze egy bankszámlára, egy telefonszámra vagy egy QR kódra lesz szükség.

„Büszkék vagyunk, hogy a Ripple blokklánc technológiájának köszönhetően megvalósíthatjuk a MoneyTap új mobil applikációval kapcsolatos elképzeléseinket és jobbá tehetjük a pénzügyi infrastruktúrát Japánban. A bank konzorcium lehetőségeire, megbízhatóságára és az ügyfelek bizalmára építve gördülékenyebbé tudjuk tenni a pénzmozgásokat és létre tudunk hozni egy gyorsabb, biztonságosabb és hatékonyabb belföldi pénzügyi szolgáltatást az ügyfeleink számára.” – mondta összefoglalójában Takashi Okita, a SBI Ripple Asia Vezérigazgatója.

 

Source: https://ripple.com/insights/ripple-powered-mobile-app-provide-demand-domestic-payments-japan/

Zsolt Balló