GLOBÁLIS KÖRKÉP: HOL LEGÁLIS A BITCOIN?

Kripto-deviza szabályozás világszerte

A Bitcoin a legismertebb és a legmagasabb értékű kripto-fizetőeszköz. Ez nem jelenti azt, hogy mindenütt szívesen látják a világon. A brit Express.co.uk közzétette annak a globális vizsgálatnak az eredményeit, amelyet a Coinwriting végzett arról, hogy a BTC hol mennyire „legális”.

Kutatásuk szerint csaknem 100 országban nincsenek szigorító intézkedések a Bitcoin ellen, és ez vagy azért van, mert ezek az országok lelkesednek a kripto-devizákért, vagy mert nem foglaltak még állást.

Azonban van 10 olyan ország, ahol a Bitcoin egész egyszerűen illegális státuszban van. Ezek az országok Izland, Vietnám, Bolívia, Kirgizisztán, Ecuador, Oroszország, Algéria, Nepál, Bangladesh és Marokkó. A kutatás során kiderült, hogy „azon országok között, amelyek törvényenkívüliként kezelik a Bitcoin-t, vannak akik attól tartanak, hogy a digitális fizetőeszköz fenyegetést jelent a hagyományos bankrendszerre, és vannak olyan országok, amelyek a lenyomozhatóság, a nyomonkövetés lehetőségének hiányával magyarázzák kripto-ellenességüket.”

Például - a Coinwriting tanulmánya szerint – Izland azért Bitcoin-ellenes, mert nem találták a kripto-fizetőeszközt kompatibilisnek Izland monetáris törvényeivel, amelyeknek fő célja, hogy útját állják az izlandi tőke kiáramlásának.

Egy másik „anti-kripto” országban, Vietnámban azzal magyarázzák a BTC használatának tilalmát, hogy a Bitcoin-ról közismert, hogy bűnöző csoportok előszeretettel használják fizetőeszközként. Illetve a vietnámi hatóságok potenciális pénzmosási megoldást látnak a kripto-devizákban.

És vannak országok, mint például Kína, Szaúd-Arábia, Mexikó és Egyiptom, ahol a BTC nincs betiltva, de szigorú szabályozást alakítottak ki a Bitcoin-nal kapcsolatban.

A kutatás szerint - amely közelebbről megvizsgálta az Egyesült Államokat - egyetlen országon belül is hatalmas különbségek mutathatók ki, ha megnézzük a Bitcoin-nal kapcsolatos érvényben lévő szabályozást. Négy kategóriát állítottak fel azt vizsgálva, hogy az egyes államokban milyen az általános „kripto-nézet”. A négy kategória: „barátságos”, „gyanakvó”, „ellenséges” és „nincs véleménye” – abból a szempontból, hogy melyik államban hogyan tekintenek a Bitcoin-ra és a többi kripto-fizetőeszközre.

Az összképet nézve az USA átfogó képe olyan, mint a globális kép: vannak barátságos államok, mint például Texas. Vannak „ellenséges államok, mint Washington állam, ahol a digitális fizetőeszköz is pénznek minősül, így a jövőben speciális engedélyekhez köthetik a használatát.” És vannak szép számmal gyanakvó államok is, ilyen Florida, Pennsylvania, Wisconsin és California.

Az államok többségéről viszont elmondható, épp úgy mint a világ országainak többségéről, hogy nem döntött még arról, hogyan tekintsen a Bitcoin-ra. A legtöbb országban szabadon használhatod a kripto-fizetőeszközeidet. Legalábbis egyelőre, amíg ezek az országok felzárkóznak tájékozottságban a pénzügyi technológiai fejlődést tekintve, és eldöntik, hogy ellenzik vagy támogatják a Bitcoin-t, amelyre világszerte sokan már úgy tekintenek, mint globális fizetőeszközre, amely hamarosan átveszi a fiat valuták helyét.

 

Forrás: https://www.express.co.uk/finance/city/935737/bitcoin-news-cryptocurrency-law-latest-price

Zsolt Balló