A BTC CÍMRE KÜLDÖTT BCH

Avagy: Most mi lesz??

Ha Ledger Nano S hardver wallet-ed van, akkor különösen figyelmedbe ajánljuk az alábbi tanmesét – ami nem a képzelet szüleménye.

Amiben része volt egyik ügyfelünknek az elmúlt 6 napban, azt nem kívánjuk senkinek. Történt, hogy csütörtökön az Exodus desktop wallet-ről szeretett volna áthelyezni LTC-t, Dash-t és BitcoinCash-t a Ledger Nano S hardver wallet-jére, ami nem teljesen jött össze...

Történt ugyanis, hogy a Litecoin és Dash egy szempillantás alatt ott volt a Ledgeren, míg a BitcoinCash csak nem akart megérkezni. Pár perc elteltével elkezdett gyanakodni, hogy valami nincs rendben. Ekkor végignézte újra a folyamatot, hogy mit csinált:

A Chrome Ledger Wallet Bitcoin alkalmazást korábban mindig csak BTC tranzakciókhoz használta, ezért a sokadik alkalommal, amikor az alkalmazás nyitó ablaka felkínálta, hogy Bitcoin vagy BitcoinCash és a gombok alatt újra megjelent a „remember my choice”, azaz emlékezz a választásomra feliratú mező, ügyfelünk úgy döntött, hogy kipipálja végre a mezőt és így legközelebb egy kattintással kevesebbel megússza a belépést.

Ennek köszönhetően, amikor 6 napja elindította az alkalmazást, csatlakoztatta a Ledger Nano S-ét a számítógépéhez és belépett, az alkalmazás automatikusan a Bitcoin tárcájába vitte. Ő viszont hosszú idő után először ez alkalommal BitcoinCash-t /BCH/ szeretett volna elhelyezni a Ledger-én. „Visszalépés a nyitóoldalra” lehetőség nincs az alkalmazásban, így ha nem vagy elég jártas, nem lesz egyértelmű, hogy mi a teendőd, hogy vissza tudj lépni és Bitcoin helyett BitcoinCash tárcát válassz az alkalmazás nyitóképernyőjén.

Ügyfelünk úgy gondolta, hogy ha egy „receive” címre van szüksége, akkor az menni fog BTC tárcán belül is, nem feltétlenül kell kilépni abból és belépni a BitcoinCash tárcába. Azt tette, hogy az „add an account” opcióra kattintva létrehozott egy új fiókot a BTC tárcáján belül, amit BitcoinCash-nek nevezett el, és abba belépve kattintott a „receive” gombra, hogy a szükséges cím megjelenjen és kimásolhassa azt, majd elküldhesse a kívánt összeget a Ledger-re.

Az address-t bemásolta az Exodus wallet-jébe, és az összeg beírása után elindította a tranzakciót. Pár perccel később – mivel nem érkezett meg az összeg – végiggondolta, hogy milyen lépések vezettek az összeg elküldéséig és rájött, hogy övé a Nap Kripto Citrom Díja. A bemásolt receive address BCH küldésére nem volt használható. Arra csak Bitcoin érkezhetett volna. Így a kiküldött BitcoinCash valahol szabadon lebegett az éterben. Úgy tűnt, hogy az összeg elveszett.

Ügyfelünk ekkor fordult hozzánk. Ír származású szakértőnk, Coin Farrell J kapta a feladatot, hogy ha van megoldás, találja meg. Felkeresve a ledgerwallet.com oldalt kiderült, hogy ha Bitcoin legacy „receive address”-ről van szó, akkor nincs gond, meglesz az elveszettnek hitt BitcoinCash. De nem erről volt szó. Ügyfelünk „segwit” címre küldte az összeget. Erről külön fejezet szól a ledger support oldalán. Beleástuk magunkat. Egyszeri elolvasásra szinte kibogozhatatlan volt, hogy mi a teendő pontosan. Úgyhogy újra elolvastuk és próbáltuk követni lépésről lépésre a megoldás lépéseit.

Kiderült, hogy a link nem csak nekünk, hanem a weboldal üzemeltetőjének is kincset érhet, ugyanis úgy kezdődik a leírás, hogy a BCH helyreállítás díja a visszanyert összeg 10%-a. Ha az ember – ahogy az ügyfelünk is - egy perccel ezelőtt még azt gondolta, hogy elveszett az összeg, amit téves címre küldött, akkor egy reménysugarat találva nem habozik, hogy megéri-e az összeg 10%-át, hogy újra lássa a fennmaradó 90%-ot. Így továbbmentünk és lépésről lépésre követtük az instrukciókat. Az eredeti angol nyelvű leírás ezen a linken található: https://bch.btc.com/docs/help/bch_segwit_recovery

Készítettünk egy magyar fordítást esetleg bajba jutott honfitársaink számára. Íme:

Tévedésből segwit címre küldött BCH visszaszerzése

Díj: a visszanyert BCH értékének 10%-a

A következőkre lesz szükséged:

  • a 12 vagy 24 szóból álló Ledger „recovery sheet”

  • a segwit címre küldött BitcoinCash-hez tartozó tranzakciós hash, azaz az azonosítója

  • a segwit cím „public key”-je

  • és egy cím, ahová szeretnéd, hogy valóban megérkezzen a BCH.

Email-t az admin#btc.com címre tudsz küldeni, bármi kérdésed van.

1. Lépj be a Chrome Ledger Wallet Bitcoin alkalmazásba. Válaszd a Bitcoin-t (ne a BitcoinCash-t). A következő útvonalod másold ki / mentsd le az „Extended Public Key”-t: -> ACCOUNTS -> Your Account -> ACCOUNT SETTINGS -> Extended public key -> EXPORT

2. Töltsd le az Electrum 3.0.2-t (vagy frissebb verziót) az op.rendszerednek megfelelően innen: https://electrum.org/#download

3. A letöltést követően indítsd el az Electrum-ot.

4. Válassz egyedi wallet nevet, vagy fogadd el a default_wallet nevet és kattints a NEXT-re.

5. Majd kattints a STANDARD WALLET-re és a NEXT-re.

6. Válaszd ki az I ALREADY HAVE A SEED opciót és kattints a NEXT-re.

7. Válaszd ki a BIP39 seed-et az opciók közül a következő ablakban, OK-zd le.

8. Írd be a 12 vagy 24 szóból álló szó listádat a Ledger-öd „recovery sheet”-jéről. Majd NEXT.

9. Ha csak egy „account” van beállítva a Ledger-eden, tehát nem hoztál létre további account-ot vagy account-okat (mint az ügyfelünk), akkor a következő ablakban ezt írd be: m/49'/0'/0'. Ha létrehoztál további account-okat és azok egyikébe próbáltad küldeni a BitcoinCash-t, akkor az utolsó 0 helyett 1-et, 2-t, stb. írj annak megfelelően, hogy hányadik account az, amibe küldeni próbáltad a BCH-t. Majd NEXT.

10. Hozz létre egy felhasználónevet és egy jelszót. Ez teljesen független a Ledger-től. Jegyezd fel ezeket, biztos ami biztos. Kattints a NEXT-re.

11. A következő ablakban keresd meg az ADDRESSES gombot. Ha nincs, akkor kattints a VIEW-ra, majd a SHOW ADDRESSES-re. Aztán kattints az ADDRESSES gombra. Megjelennek a tranzakciók.

12. Keresd meg a segwit címet, ahová tévedésből küldted a BCH-t, majd jobb klikk: DETAILS. Másold ki a tranzakció „public key”-jét.

13. A meglévő adatok birtokában kattints az alábbi linkre:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6PsPEwI1ZviMMpvJiLe1AgyMLneVN-u_gx3gPntd-m8XExg/viewform

Itt kitöltve a google docs form-ot, benyújthatod a visszaállítási igényedet.

14. Négy mezőt kell kitöltened:

  • e-mail cím (a sajátod)

  • Bitcoin Cash transaction hash on Segwit address - azaz a tévesen segwit címre küldött tranzakció azonosítója, amit már előkészítettél a folyamat elején. Például: 762648b3467598d00b69216bd9cf1a41f7586eddada6ee1974b64030f27af79e

  • Public key for this Segwit address – azaz ehhez a segwit címhez tartozó „public key”. Például:02a4b6753468ce74e329dd43408f9b642b76e6f885872a9fa06b8e416c69af847e

  • Address to receive Bitcoin Cash – azaz az a BCH cím, ahová valójában szeretnéd, hogy megérkezzen az összeg (90%-a).

15. Majd kattints a SUBMIT gombra. Ezzel elvileg a folyamat végére értél, nincs más dolgod mint időnként ránézni a Ledger tárcád BCH egyenlegére, hogy megérkezett-e már az összeg.

 

A bch.btc.com dokumentációjában egyetlen félreérthető lépést találtunk. Két „public key”-t jelöl a leírás: az 1. lépésben lementett „public key”-t, illetve a 12. lépésben a kiválasztott tranzakció „public key”-jét. A 14.lépésnél meg kell adnod egy „public key”-t. Ez elvileg a téves tranzakcióhoz tartozik, de akkor miért kezdődött úgy a folyamat, hogy az első lépésben ki kellett másolnunk a saját account-od „public key”-jét? Ez kissé összezavart minket, ezért - biztos ami biztos – két verzióban is benyújtottuk az adatlapot: az egyiken az 1. lépésben kimásolt, a másikon a 12. lépésben kimásolt „public key”-t használtuk. Aztán vártunk. 24 óra elteltével még semmi változást nem mutatott a Ledger BCH egyenlege. Ekkor írtunk egy e-mail-t a szolgáltatónak, udvariasan érdeklődve, hogy milyen átfutási idővel számoljunk, ha a BCH-ünket szeretnénk viszontlátni. Újabb 24 óra csend és változatlan egyenleg. Az e-mail-re soha nem érkezett válasz, viszont egyszer csak jelzett az ügyfelünk, hogy „siker!”. Így került meg az elveszettnek hitt BitcoinCash. A folyamat hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet, de meg lehet vele birkózni, és ha így visszaszerezheted (majdnem teljes egészében) a tévedésbő BTC segwit címre küldött BCH-edet, akkor nem kérdés, hogy megéri-e megpróbálni.

Zsolt Balló