NINCS KÉTSÉG INDONÉZIÁBAN

Hamarosan több Bitcoin befektető lesz, mint tőzsdei kereskedő

Jelenleg mind az Indonesia Digital Asset Exchange (Indodax), mind az Indonesia Stock Exchange - azaz a kripto tőzsde és a hagyományos tőzsde is – több mint 1 millió taggal büszkélkedhet Indonéziában. A jelentős különbség az, hogy míg a tőzsdének 100 évre volt szüksége, hogy 1 millió tagot mutasson fel, addig az Indodax-nek mindössze 3 év kellett, hogy ugyanazt elérje.

Ahogy a cryptocurrencymagz.com írja: „Az Indonesia Digital Asset Exchange (Indodax), amelyet 2014-ben alapítottak Bitcoin.co.id néven, már 1.147.430 tagot számlál a weboldala szerint. Ez épp hogy csak elmarad az Indonesia Stock Exchange taglétszámától. Az 1912-ben nyílt klasszikus tőzsdének 1,18 millió regisztrált résztvevője van az Indonesia Central Securities Depository adatai szerint. Mivel az Indodax a legnagyobb, de nem az egyetlen olyan kripto tőzsde az országban, ahol rúpia alapon kereskedhetnek a felhasználók, így lehetséges, hogy összességében már több Bitcoin befektető van, mint tőzsdei kereskedő Indonéziában.”

Az Indodax ügyvezetője, Oscar Darmawan optimistán megjegyzi, hogy 2018. végére a tagok száma el fogja érni a másfél milliót. A jóslata azon a tényen alapul, hogy naponta 3.000 új tag regisztrál az Indodax-en. Darmawan szerint: „A legtöbb ember Bitcoin-nal kereskedik, de az utóbbi időben jelentősen növekedett az ethereum tranzakciók száma is.” Jelenleg a napi kereskedési volumen a kripto tőzsdén 100 milliárd rúpia (7,3 millió dollár) körül van átlagosan. Az Indodax szerint várhatóan hamarosan könnyedén megduplázzák ezt a számot.

Indonézia nem az egyetlen példa, amellyel a kripto-népszerűség demonstrálható. Köztudott, hogy Venezuela már létrehozta saját nemzeti kripto-fizetőeszközét, a „Petro”-t, és már a pre-sale fázisban tart. Brazíliában pedig kétszer annyi ember fektet Bitcoin-ba, mint amennyien hagyományos részvények mellett tennék le a voksot. Habár a hagyományos értékpapírok továbbra is népszerűek Indonéziában, csak úgy mint máshol, de a Bitcoin kereskedés a klasszikus befektetési opciók egyenrangú ellenfele lett.

 

Forrás: http://cryptocurrencymagz.com/article.php?id=39

Zsolt Balló