INTERJÚ A CBOE TERMÉKFEJLESZTÉSI IGAZGATÓJÁVAL

A Bitcoin részvény-opciók sikere és más érmék kilátásai

Amikor a CBOE (Chicago Board Options Exchange) bejelentette tavaly, hogy elindítja Bitcoin határidős részvényügyleteit, a bejelentés kétség kívül komoly lökést adott az év végi masszív kripto láznak.

Azóta néhány hónap eltelt. A Cointelegraph leült Dennis O’Callahan-nel, a CBOE termékfejlesztésért felelős igazgatójával a Velencében tartott QUANT konferencián.

Cointelegraph (CT): „Üdv, Dennis, köszönjük, hogy talált időt erre a beszélgetésre. Kezdjük az elején. Mi volt az, ami meggyőzte Önt arról, hogy érdemes potenciális CBOE termékként elgondolkozni a Bitcoin határidős részvényügyleteken?”

Dennis O’Callahan (DO): „/…/ Minden területen nyitva tartjuk a szemünket, beleértve a kripto-devizákat is. Már 2014. óta figyeltük ezt a területet és kerestük a lehetőségeket, hogy részesévé váljunk ennek a piacnak /…/.”

CT: „Nem Önök voltak az egyetlenek, akik előálltak a Bitcoin határidős részvényügyletekkel decemberben, de Önök voltak az elsők. Mit jelentett az, hogy közel a CME-vel azonos időpontban jelentkeztek ezzel a termékkel? A CME termékén is rajta tartják a szemüket?”

DO: „Úgy 2017 májusa, júniusa óta egyeztetéseket folytattunk a szabályozó szervünkkel, a CFTC-vel. Úgyhogy jó ideje benne vagyunk ebben a folyamatban. Augusztusban adtunk ki egy sajtóközleményt arról, hogy vizsgáljuk ezt a piacot, és akkoriban még nem is hallottunk más tőzsdékről, amelyeknek hasonló terveik lettek volna, úgyhogy már javában dolgoztunk a terméken, mielőtt akár hallottunk volna arról, hogy a CME is készül valamire ezen a területen. Mi voltunk az elsők, akik megjelentek a piacon a Bitcoin határidős részvényügyletekkel, mert igen hosszú ideje dolgoztunk már rajta. Elégedetten kísérjük figyelemmel a termékünk útját /…/.”

CT: „Mit gondol arról a szabályozási aknamezőről, amiről gyakran beszélünk a kripto-devizák kapcsán /…/?”

DO: „A CFTC ugyanazt akarja, mint mi. Fair és rendezett piacot akarunk, egy olyan piacot, amelyen nincs helye a manipulációknak. Kérdéseket tettek fel nekünk, nagyon jó és lényeges kérdéseket, bizonyos részletek kapcsán válaszokat vártak tőlünk és mi válaszoltunk. /…/”

CT: „/…/ Ön elégedett a termékkel? Sikerként tekint rá?”

 

DO: „A célunk az, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a termék a lehető legkönnyebben elérhető legyen a felhasználók számára. Hisszük, hogy jó úton járunk, úgyhogy örömmel tekintünk az eddigi eredményekre.”

CT: „A termékfejlesztésért felelős igazgatóként milyen további potenciális lehetőségeket lát a kripto-deviza piacra, illetve a különböző meglévő termékeket tekintve? Kaphatunk egy kis bennfentes információt arról, hogy mi az, amin a CBOE rajta tartja a szemét?”

DO: „Mivel a termékfejlesztésben dolgozunk, az a dolgunk, hogy időről időre új termékekkel álljunk elő, így folyamatosan elemezzük a piacot, elemezzük a többi kripto-devizát is. De láttuk, látjuk, hogyan működik a Bitcoin, úgyhogy annak érdekében, hogy az infrastruktúra és minden a helyén legyen további kripto-devizák számára, figyelmesen követjük a többi kripto-piaci szereplővel kapcsolatos történéseket is.”

 

Forrás: https://cointelegraph.com/news/cboe-director-for-product-development-talks-successes-of-bitcoin-futures-and-looking-at-other-coins

Zsolt Balló