KRIPTO NÉPSZERŰSÉG A VILÁG KÖRÜL

Felmérések Dél-Koreából, az USA-ból és az Egyesült Királyságból

A CCN.com újságírói körülnéztek a világban, összehasonlítva, hogyan alakul a kripto-fizetőeszközök népszerűsége különböző korcsoportokban különböző országokban.

Az egyik felmérési eredmény, amire bukkantak, a Yonhap nevű dél-koreai hírügynökségtől származik. A számadataik szerint a 20-as éveikben járó fiatalok a legnagyobb kripto-rajongók. Az eredmények nem meglepőek. A fiatalabb generációk, bárhol is éljenek a világon, szívesebben fektetnek ebbe az új iparágba. Véleményük szerint a részvények és a kötvények az idősebb generációkat érdeklő befektetési lehetőségek.

2.530 embert kérdeztek meg a dél-koreai felmérés keretében, az alanyok életkora 25 és 64 év között volt. A központi kérdés arra vonatkozott, hogy vásárolnak-e kripto-devizákat. Az eredmények azt mutatják, hogy a 20-as éveikben járó megkérdezettek 22,7%-a válaszolt igennel, ezzel ez a korosztály végzett az első helyen. A 30-as alanyok 19,3%-a válaszolta, hogy vásárol kripto-devizákat, a 40-esek 12%-a, őket követik a 60-as éveikben járó megkérdezettek, akiknek 10,5%-a mondott igent, és az 50-esek zárják a listát 8,2%-kal.

Ami ugyancsak érdekes, az a kripto-befektetés mértéke.

Dél-Koreában a 60 éves korosztály befektetése a legjelentősebb. Azoknak, akik igennel válaszoltak a kérdésre, hogy vásárolnak-e kripto-devizákat, átlagosan körülbelül 6.000 dolláros kripto-befektetésük van. Az 50-esek átlagosan úgy 5.800 dolláros, a 40-esek, 30-asok, 20-asok 3.900, 3.700, illetve 2.700 dolláros kripto-befektetésről számoltak be.

A kripto-vásárlók kétharmada befektetési céllal vesz kripto-devizákat, egyharmaduk pedig azzal a céllal, hogy termékekért és szolgáltatásokért fizessen azokkal Dél-Koreában.

A Blockchain Capital nevű cég 2017 novemberében több mint 2.000 18 és 34 év közötti amerikait kérdezett meg. Habár az eredmények szerint minden harmadik emberre igaz, hogy szívesebben tudna magáénak 1.000 dollár értékű Bitcoin-t, mint ugyanolyan értékű állampapírt, csupán 2%-uk nyilatkozott úgy, hogy a felmérés időpontjában vagy korábban volt kripto-devizája.

A London Block nevű angol kripto-tőzsde is végzett egy felmérést. 2017 decemberében 2.000 embert kérdeztek meg. Az eredmények szerint a 45 éves kor alatti britek 5%-ának van kripto-deviza befektetése, kétszer annyian pedig tervezték, hogy 2018-ban be fognak fektetni. Arról is beszámolt az angol tőzsde, hogy az 30-as éveik közepén járó „millenial” generáció egyharmada valószínűleg kripto-befektetések mellett fog dönteni 2018-ban, ami nagyon jelentős hányad.

A „millenial” generációban miért akkora a hajlam, hogy a kripto-devizák felé forduljon? Garrick Hileman kripto szakértő szerint e mögött egy egyszerű tény áll: „Ők azok, akik akkor váltak keresőképessé, amikor a 2008-as gazdasági válság bekövetkezett, és sokukra igaz, hogy nem teljesen bíznak a hagyományos pénzügyi szolgáltatásokban, illetve a rendszerben, amelyben azok működnek.”

Nos, nem ők az egyetlen generáció, amelyik elvesztette a hitét a bankrendszerben…

 

Forrás: https://www.ccn.com/south-korea-20-year-olds-active-cryptocurrency-investment/

Zsolt Balló