USA: ZÖLD ÚT A KRIPTO DEVIZÁKNAK

Történelmi jelentőségű döntést hozott az SEC és a CFTC

Február elején komoly mérföldkőhöz érkezett a kripto történelem. Mindenki feszülten figyelt, mert egyértelmű volt, hogy az SEC (Értékpapír Felügyelet) és a CFTC (Határidős Termék Felügyelet) összevont ülésének kimenetele – ha pozitív, ha negatív – óriási hatással lesz a kripto devizák jövőjére. A piacon kialakult általános félelem tömeges eladásokhoz vezetett az utóbbi időben, és félelmetes mélypontokra zuhantak a kripto árfolyamok.

A CFTC asztalánál ülő J. Christopher Giancarlo érvelése hozta meg azt a hatást, ami a döntéshozatalt végül kripto-párti irányban befolyásolta. Giancarlo kifejtette, hogy az egész világ új fejlődési szintjét jelentő blokklánc és DLT (Elosztott Főkönyvi Technológiák) nem is létezne, ha nem jött volna létre a Bitcoin. Rávilágított, hogy hosszú távon milyen pozitív hatása lehet a globális gazdaságra annak a pénzügyi szabadságnak, amelyet a kripto pénzek alkalmazási területeinek egyre nagyobb száma jelent a mai fiatalság számára.

A döntéshozók arra az álláspontra jutottak, hogy alaptalan úgy tekinteni a kripto fizetőeszközök megjelenésére, mint globális gazdasági támadásra. Azonban egyetértettek bizonyos mértékű szabályozás szükségességében. Ebben a szabályozásban az SEC és a CFTC szoros együttműködésben fog részt venni. A kripto pénzek kapcsán a szabályozás alapja a fair, tisztességes piaci feltételek biztosítása lesz, a csalások és a piaci manipuláció kivédését elsődleges célként kitűzve.

Az USA ezzel meghozta a régen várt döntést: a politikai döntéshozatal szintjén is zöld utat kaptak a kripto devizák, azaz használatuk mostantól legális, és az alkalmazhatóság területeiben elindulhat egy - a kialakított szabályozáson alapuló - stabil növekedés.

A jó hírekre azonnal reagált a kripto piac. Bár maradtak kritikus kérdések, amelyek megválaszolása még várat magára, de úgy tűnik, az év első hónapjában tapasztalható általános negatív hangulat és bizonytalanság után a kripto világ fellélegzett: a Bitcoin, az Ethereum és jópár altcoin árfolyama is több tíz százalékos növekedést produkált a bejelentést követő 24 órában.

 

Forrás: https://bitcoinhungary.hu/nap-amikor-akar-ki-vegezhettek-volna-bitcoint/

Zsolt Balló