EGY NAGYBEFEKTETŐ GONDOLATAI

Interjú David Drake-kel, a 200 millió dolláros kripto befektetővel

A Bitcoinist nevű hírportál David Drake-kel beszélgetett, az LDJ Capital Elnökével. Az LDJ 200 millió dolláros kripto deviza alapot kezel. David Drake az utóbbi 20 évben aktívan jelen volt a TMT (Technológia, Média, Telekommunikáció) területén, az ingatlan piacon, és az energia-szektorban. Sokrétű és meghatározó szerepének köszönhetően ő képviselte az USA Kereskedelmi Minisztériumát a 2012-es brüsszeli és római EU csúcson, és ott volt a meghívottak között a Fehér Ház „A Változás Bajnokai” (Champions of Change) ceremóniáján Washington-ban, valamint felszólalt már a brit parlamentben is 2013-ban.

Úgy gondoltuk, hogy befolyásos kripto befektetési alapot képviselő üzletemberként Drake érdemes arra, hogy tudjunk arról, hogy hogyan látja a jelenlegi kripto piaci helyzetet és mit jósol.


Bitcoinist: Az Ön befektetési alapja érintett a kripto kereskedésben? 

David Drake: Igen, egyrészt foglalkozunk kripto kereskedéssel, másrészt pedig hosszú távú befektetéssel. Azt mondanám, hogy 80%-ot tesz ki a hosszú távú befektetésünk kripto-devizákban /…/.

Bitcoinist: Mik a meglátásai az év eddigi kripto piaci történéseiről? Tipikus átfogó januári korrekció vagy valami komolyabb?

DD: Úgy gondolom, hogy az elkövetkező két hónapban heti rendszerességgel érkeznek majd a törvényhozók kapcsán felkavaró hírek, egészen addig, amíg az SEC-nél össze nem áll a megfelelő szabályozás és az intézmények el nem kezdenek befektetni. Na, akkor fognak elrugaszkodni az árak, és szerintem az úgy március, április körül lesz. /…/

Bitcoinist: Mit gondol arról, hogy Kína betiltja az ICO-kat és lesújt a bányász iparágra? Ez Kína – mint domináns kripto-szereplő - végét jelenti?

DD: A kínaiak áthelyezték az üzleteiket Japánba, Koreába, Hong Kong-ba és Shanghai-ba. A kínai exportőröket külföldi fiat valutában fizetik ki, úgyhogy ők még mindig nagy tőke exportőrnek számítanak. Nem mondhatjuk azt, hogy az iparágban betöltött szerepüknek vége, de egyértelműen nem lesznek 2018 végén a top 3-ban.

Bitcoinist: A szabályozásnak a legjelentősebb kripto piacokon - mint például Dél-Korea és India - is baljós előjelei vannak. Milyen szabályozási hozzáállást kellene mutatnia az egyes országoknak? A keményvonalas kínai modellt kellene követniük, vagy a nyitott, alkalmazkodó japán modellt?

DD: Abszolút a japán modell az iránymutató, és követendő abban, hogy hogyan kell kezelni a kripto-fizetőeszközöket és az ICO-kat.

Bitcoinist: A Bitcoin ára több mint 50%-ot esett december óta, de a legtöbb altcoin még többet esett. Van értelme egyáltalán a diverzifikációnak? Vagy a kereskedőknek most egyszerűen a fiat valutáikon ülve ki kell várniuk a végét ennek az időszaknak?

DD: Egyértelmű, hogy a kereskedésben jártasak készpénzzé tették a profitjaikat és most ülnek és várnak a korrekcióra. Gyakorlatilag ez 2-3 hetente valamilyen mértékben megtörténik. Ők most a mi félelmünket teszik pénzzé.

Bitcoinist: A Bitcoin mellett milyen kripto devizákat ajánl az ügyfeleinek?

DD: Az Ethereum nagy vetélytársai most az EOS és a Stellar például. Ezek esélyesek a top három helyre és nagyon kíváncsi vagyok, milyen gyorsan fognak növekedni /…/.

Bitcoinist: Milyen lesz Ön szerint a kripto ipar 2-5 év múlva? Van létjogosultsága a kripto fizetőeszközöknek? A hagyományos kereskedők átpártolnak majd a kripto-ra?

DD: Van létjogosultsága és egy stabil erőt képvisel, ami 10 billió, azaz 10,000 milliárd dolláros piaccá fog nőni.

Bitcoinist: Tehát, mit tehetnek a befektetők mindeközben?

DD: Féláron kapható minden, úgyhogy most kell vásárolni!


 

A teljes interjút itt olvashatod angolul:

http://bitcoinist.com/interview-david-drake-ldj-capital-fund/

 

Zsolt Balló