3 TÖRTÉNET, 3 TANULSÁG

A repper, a szétszórt és a fickó, aki istennek képzelte magát

2014-ben a rajongók Bitcoin-nal is fizethettek a repper, 50 Cent új albumáért, az Animal Ambition-ért. Fifty évekre elfelejtkezett a kripto számlájáról és csak mostanában állt össze neki, hogy Bitcoin milliomos. Akkoriban 650 dollár körül volt a Bitcoin értéke. Az album kripto árbevétele több mint 400.000 dollár volt. 50 Cent évekig érintetlenül hagyott Bitcoin bevételének jelenlegi értéke 6-7 millió dollár, még a jelenlegi alacsony Bitcoin értéken is.

50 Cent így méltatta magát az Instagram-on és a Twitter-en: „Nem rossz egy South Side-i sráctól, annyira büszke vagyok magamra.”

Tanulság: Még a legnevetségesebbnek látszó befektetésed is egy mentőöv lehet egy napon. (Mielőtt megtalálta a Bitcoin-jait, híresztelések voltak arról, hogy 50 Cent csődbe ment.)


Philip Neumeier vett 15 Bitcoin-t 190 fontért 2013-ban. Mondhatnánk, hogy az azért nem nagy dolog. De ki ne akarna 15 Bitcoin-t ma? Neumeier nemrég rájött, hogy nem emlékszik a jelszavakra, amikkel hozzáférne az érméihez, és - egy e-mail fiókkal vagy egy online bank fiókkal ellentétben – nincs rá mód, hogy új jelszót kérjen.

Természetesen Neumeier kétségbe van esve. Már meg is építette a 2-méter magas „szuperszámítógép”-ét, ami a jelszó feltörésén dolgozik a nap 24 órájában.

Elmondta a Wall Street Journal-nek, hogy akár több száz évig is eltarthat, hogy a gép az összes lehetséges jelszó variációt letesztelje. Ha szerencséje van, akkor csak 150-200 év kell hozzá.

Tanulság: Ne feledd, nincs mindig egy „kattints ide jelszó reset-ért” gomb…


Egy névtelen Reddit posztoló 3.000 dollár értékű Bitcoin-nal indult és 4 milliós értékig kereskedte fel magát, míg végül elvesztette az utolsó centjét is nemrég. A sztorija szerint úgy kezdődött az egész, hogy nyert 3 Bitcoin-t pókeren. Elkezdett kereskedni és addig kereskedett, míg lassan 200 Bitcoin-ra növekedett a tőkéje, ami a Bitcoin december közepi csúcsértékén csaknem 4 millió dollárt ért.

„Azt gondoltam, hogy egy kereskedő zseni vagyok, egy isten, ilyesmi” – írta a posztoló. És aztán hozott pár rosszul időzített döntést a kereskedésben az utóbbi - rapszodikus árfolyam-mozgásokat produkáló – hónapban. Ahogy elkezdett veszíteni, elkezdett pánikolni. Egyik meggondolatlan, rossz döntés követte a másikat, míg végül elveszítette az utolsó Bitcoin-ját is január közepén.

Tanulság: Még a legdörzsöltebb, legtapasztaltabb kereskedők is nehezen tudnak előrelátni bármit is a kripto tőzsdén. Amikor azt hiszed, hogy egy isten vagy, gondold végig újra …

 

Források:

https://www.theverge.com/2018/1/24/16930010/50-cent-rich-bitcoin-twitter-instagram-humblebrag

https://www.thesun.co.uk/news/5195319/distraught-bitcoin-investor-who-made-250k-off-200-investment-forgets-his-password-now-hes-built-a-supercomputer-to-work-out-the-correct-combination/

https://www.benzinga.com/markets/cryptocurrency/18/01/11087583/easy-come-easy-go-how-one-trader-made-and-lost-a-bitcoin-fortu

Zsolt Balló