USA: A bíróság adatközlésre kényszeríti a Coinbase-t

Az adóhatóságok mindent tudni akarnak

A decentralizáció nem jelent garanciát egyetlen kripto-befektetőnek sem arra nézve, hogy láthatatlan maradhasson az amerikai adóhatóságok (IRS) számára. Az állam elvárja, hogy naptári évenként mindenki befizesse az adóterheit a készpénzzé tett kripto-nyeresége után.

A Coinbase szerint a cég adatszolgáltatási felszólítást kapott az IRS-től 2016 decemberében 500.000 ügyfelével kapcsolatban. A Coinbase bíróságra vitte az ügyet és küzdött az IRS ellen. Végül kompromisszumos megoldás született, amelynek értelmében korlátozottan, de adatot kell szolgáltatnia az IRS felé. Az információ korlátozás eredményeként sikerült elérni, hogy csak 13.000 ügyfelet érintsen az adatszolgáltatási kötelezettség. De most komolyabbra fordult a helyzet. A Coinbase-nek tájékoztatást kell adnia az IRS számára az adófizetők azonosítóiról, nevekről, születési dátumokról és lakcímekről. Bizonyos tranzakciós értékszint felett pedig még visszamenőlegesen, 2013. január 1-től rögzített adatokat is ki kell adnia.

A Coinbase így nyilatkozott: „Ez megváltoztathatja a 2013-as, 2014-es és 2015-ös évre beadott adóbevallások számadatait.”

Eredetileg az IRS sokkal többet akart, mint amire a megállapodás kényszeríti a Coinbase-t. Az adóhatóság be akarta gyűjteni:

 • a teljes felhasználó profilokat
 • a KYC protokoll rögzített adatait
 • harmadik fél hozzáférésével kapcsolatos dokumentumokat
 • tranzakciós naplókat
 • feldolgozott fizetések adatait
 • a Coinbase és ügyfelei közötti teljes levelezést
 • számlakivonatokat
 • pénzmozgások bizonylatait

Több mint fél évbe telt, hogy a két fél megegyezésre jusson. Végül a Coinbase-nek el kellett fogadnia, hogy a következő adatokat kiadja az IRS-nek:

 • fiók/tárca/széf regisztrációs adatok
 • a KYC protokoll rögzített adatai
 • harmadik félnek nyújtott hozzáférés vagy tranzakciós meghatalmazás megállapodásai
 • a fiók/tárca/széf tevékenységek teljes adatbázisa

Összesen mindössze 800-900 amerikai állampolgár vallott be kripto-deviza tranzakciókból származó nyereséget a 2013-as, 2014-es és 2015-ös év elektronikus bevallásai szerint. Az IRS azért fordult adatszolgáltatásért a Coinbase-hez, mert úgy hiszik, hogy a kripto-deviza piac növekedésének eredményeként jelentősen nagyobb számú ilyen bevallásnak kellene lennie jóval nagyobb bevallott összegekkel. A Coinbase-nek 21 napon belül kell az előírt adatokat benyújtania az adóhatóságok felé.

Gyerekes lenne azt gondolni, hogy az adóhatóságok szerte a világon hagyják majd, hogy dollár százmilliókban mérhető kripto-nyereség utáni adó befizetésektől elessenek. A kérdés az, hogy milyen messzire tudnak elmenni, mit tehetnek, hogy az adófizetőket rávegyék az adók megfizetésére. Két csoportba sorolhatók azok, akik nem fizették meg ezeket az esedékes vagy már lejárt esedékességű adókat: azok, akik úgy gondolják, hogy megúszhatják a be nem vallott nyereségeket, és azok, akik olyan országokban élnek, ahol még az adóhatóságok sem tudják igazán, hogy mit kell bevallani és hogyan, ha kripto-devizákról van szó. Úgy tűnik, hogy csak idő kérdése és az adóhatóságok felnőnek a feladathoz ebben az új világban.

 

Forrás: https://www.digitaltrends.com/computing/irs-demands-tax-data-13000-coinbase-traders/

Zsolt Balló