4-ÉVES CÉG 4-MILLIÁRD DOLLÁROS NYERESÉGGEL

Bányászatra specializálódni megéri

A Bitmain története azt mutatja be, hogy ha találsz egy lehetőséget a piacon, az világelsővé tehet az iparágban, még akkor is, ha csak néhány éves múltra tekint vissza a céged.

Hallottál már a Bitmain-ről? Sokan vagyunk, akik nem. De ha valaha körülnéztél, hogy mi is az a kripto-bányászat, és milyen gépekkel végzik, akkor valószínűleg találkoztál az „Antminer” márkanévvel. Az Antminer S9 a világ leghatékonyabb és – így nem meglepő módon – legnépszerűbb kripto-bányászati berendezése. A cég, amely gyártja, nem más, mint a Bitmain. A kínai cég - a Bernstein nevű amerikai kutató cég elemzői szerint úgy 3-4 milliárd dolláros nyereséget termeltek 2017-ben. És ezek visszafogott becslések – hangsúlyozzák az elemzők.

Némi háttér információ, hogy könnyebb legyen felfogni, mit jelent 3-4 milliárd dolláros profittal zárni a pénzügyi évet: a jól ismert video-kártya gyártó, Nvidia 2017-es nyeresége 3 milliárd dollár volt a Bernstein becslései szerint. Ami az alig 4 éves Bitmain 3-4 milliárdos eredményét kimagaslóvá teszi, az az, hogy az Nvidia-nak 24 évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a 3 milliárdos profit szintet.

A pekingi székhelyű Bitmain-t Jihan Wu és Micree Zhan alapította 2013-ban. A cég azóta a legjelentősebb vállalatok közé küzdte fel magát, amelyek számítógépes Bitcoin generálásra, más szóval Bitcoin bányászatra specializálódtak.

A kezdetekben a bányászok hagyományos video-kártyákat használtak bányászatra. És ez jövedelmező volt. Aztán egyszer csak jött egy kínai székhelyű cég, amely elkezdett egy olyan ASIC (rövidítés: Application Specific Integrated Circuit, azaz alkalmazás specifikus integrált áramkör) számítógépes chip-et értékesíteni, amely a hagyományos video-kártyák teljesítményéhez képest 50-szeres mennyiségű Bitcoin-t képes bányászni. Ez volt 2013-ban.

Ha 2018-ban ilyen eszközt keresel, akkor a Google találatai a Bitmain által gyártott Antminer bányászgépekhez fognak vezetni. A becslések szerint globális szinten a Bitmain piaci részesedése a Bitcoin bányászgépek és ASIC chip-ek területén 70-80%, ami döbbenetes dominancia.

A növekedés jelentős része természetesen a Bitcoin 2017-es exponenciális érték-növekedésének köszönhető – magyarázza a Bernstein beszámoló. És ami meglehetősen érdekes a Bitmain értékesítési stratégiáját tekintve: a cég a bányászgépek árát a Bitcoin értékének alakulásához igazította. Azaz, amikor a Bitcoin ára tavaly év végén 20.000 dollár körül szárnyalt, az Antminer S9 ára kétszer annyi volt, mint egy hónappal korábban, amikor 1 Bitcoin úgy 10.000 dollárt ért.

A jelenlegi adatok azt támasztják alá, hogy a Bitmain nagy eséllyel 2018-ban is uralni fogja ezt az ipari szegmenset. Bár a kínai hatóságok komoly lépéseket tesznek (pl. az ICO-k tilalma vagy a kripto-tőzsdék bezárása), úgy tűnik, hogy a Bitmain néhány lépéssel mindenki előtt jár a játékban. A cég terjeszkedik: bányászati leányvállalat Izraelben, bányászfarmok Kanadában és Svájcban és regionális központ Szingapúrban – a Bernstein beszámoló szerint. És a Bitmain folytatja a terjeszkedést: további kripto-fizetőeszközök felé nyit, mint pl. az Ethereum és a Monero.

 

Forrás: https://www.cnbc.com/2018/02/23/secretive-chinese-bitcoin-mining-company-may-have-made-as-much-money-as-nvidia-last-year.html

Zsolt Balló