JPMORGAN „BITCOIN BIBLIÁJA”

A legnagyobb amerikai bank publikálta kripto info csomagját

Öt hónappal ezelőtt a JPMorgan ügyvezetője, Jamie Dimon átverésnek nevezte a Bitcoin-t. Sőt, Dimon azonnali kirúgással fenyegette meg azokat a kereskedőit, akiket azon kapnak, hogy kripto devizákkal kereskednek.

Ezután történt egy érdekes, rejtélyes fordulat, amiről mi is hírt adtunk.

És kevesebb mint fél évvel később, JPMorgan közzétette a kripto devizákról szóló információs csomagját. Szeretnénk idézni néhány bekezdést a 71-oldalas JPMorgan „Bitcoin bibliából”. Érdemes elolvasni, hogyan tekint a legnagyobb amerikai bank a Bitcoin-ra és a többi kripto fizetőeszközre 2018-ban:

Az információs kiadvány bevezetőjében egy általános, átfogó meghatározást találunk:

„ /…/ A kripto devizák virtuális fizetőeszközök, amelyeket egy nyitott, decentralizált, kriptografikus rendszer hoz létre, tárol és működtet elektronikusan. A kripto devizák felhasználhatók pénzmozgások lebonyolítására, bizonyos áruk vásárlására/szolgáltatások igénybevételére , illetve befektetésként is vásárolhatók. Több mint 1.500 kripto deviza létezik, a teljes piaci kapitalizáció 400 milliárd dollár körül van a 2018. február 8-ai adatok alapján. A Bitcoin a legjelentősebb kripto fizetőeszköz, amely a piaci kapitalizáció egyharmadát teszi ki a CoinMarketCap szerint. /…/”

 A JPMorgan dokumentáció technológia fejezete arra tér ki, hogy hogyan működnek a kripto devizák és a kripto tranzakciók:

„/…/ Mára valószínűtlenné vált, hogy a kripto fizetőeszközök valaha teljesen eltűnnének. Különböző használati módozatokban és számos formát öltve mindenképpen megmaradnak olyan szereplők közötti ügyletekben, akik a decentralizáció térhódítása, illetve a közvetítő nélküli és névtelen ügyletek mellett teszik le a voksukat, még akkor is, ha kis esély van arra, hogy a névtelenség fenntartható lesz a jövőben. A kripto fizetőeszközök technológiájának térnyerése leginkább olyan területeken várható, ahol a jelenlegi fizetési rendszerek lassúak, mint például az országhatárokat áthidaló ügyletek. /…/”

A 71-oldalas dokumentáció rávilágít azokra a kihívásokra is, amelyekkel a kripto devizáknak most vagy a jövőben szembe kell nézniük:

„Rendkívül nehéz lesz a kripto fizetőeszközöknek felvenni a versenyt a kormányok által kibocsátott fizetőeszközökkel, illetve átvenni azok helyét. /…/

A kripto devizák területén magas volatilitás tapasztalható, és mind technológiai szempontból, mind a szabályozás területén kihívásokba fog ütközni. /…/

A biztonsággal kapcsolatos aggályok kiugró számban vannak jelen a Bitcoin tőzsdéken, mivel a hackerek számos kripto-tőzsde oldalt törtek fel és nagy veszteségeket okoztak. /…/”

 Alkalmazási területek:

„/…/ A három legnagyobb kripto deviza havonta átlagosan 550 milliárd dollár értékű tranzakciós forgalmat bonyolít le, többnyire egyéni befektetőknek köszönhetően. A kripto devizák tulajdonosi koncentráltsága magas /…/ A blokklánc első megjelenése a Bitcoinhoz – az első kripto fizetőeszközhöz – köthető, de valószínűbb, hogy végül a legfontosabb alkalmazási területek a kripto devizákon kívüli pénzügyi és nem-pénzügyi ügyletek területei lesznek. /…/

Potenciális alkalmazási terület a határokat átívelő fizetések, /…/ valamint a szállítmányozás és az egészségügy szélesebb értelemben vett területei. /…/

Míg a korai kripto tranzakcióknak körülbelül a fele volt köthető az underground gazdasághoz, ez az arány egyre csökken, és a befektetések és spekulációk most már jóval nagyobb részt tesznek ki. /…/”

 

A hagyományos pénzügyi rendszer többsége még mindig szkeptikusan és pesszimizmussal tekint a kripto devizákra. Biztató látni, hogy a JPMorgan most már nem azonosul ezzel a kétkedéssel, és a legnagyobb amerikai bank úgy látja, hogy a kripto fizetőeszközök ezután is egyértelműen vonzani fogják a befektetőket, leginkább azokat, akik elégedetlenek a centralizált és szabályozott pénzügyekkel.

 

Forrás: https://www.marketwatch.com/story/jpmorgans-bitcoin-bible-crypto-unlikely-to-disappear-2018-02-12

 

Zsolt Balló