A KRIPTO-BÁNYÁSZAT IZLAND FELÉ MOZDUL

Izland a Bitcoin bányászok új célpontja

Melyik ország tudna többet ajánlani a Bitcoin bányászoknak, mint a geotermikus és hidro-elektromos erőműveivel büszkélkedő Izland?

A kripto-bányászatban érdekeltek felfedezték e hideg északi országban való bányászat előnyeit, és a számítások szerint 2018-ban több zöld energiát fognak a kripto-bányászat területén felhasználni Izlandon, mint a háztartások összfogyasztása az országban.

A „Moonlite” az egyik olyan projekt, ami kifejezetten Izlandi létesítésű lesz. Az első telephelyeiket 2018 augusztusában fogják megnyitni ott. Alacsony költségek, 100%-ban hidro, geotermikus és szél-alapú fenntartható villamos erőforrások és – ami nagyon fontos a költség-hatékonyság szempontjából – a hideg éghajlat óriási megtakarítást tesz lehetővé a hűtési infrastruktúra területén. Hűtésre, mint köztudott, kontinentális éghajlati körülmények között kiugróan magas költségekkel kell számolni.

A Moonlite weboldal szerint: „A MoonLite Projekt keretében több ipari méretű kripto-bányászati adatközpontot fogunk üzemeltetni, és a terveinkben főként Bitcoin, DASH, Litecoin és Ethereum bányászat szerepel 100% fenntartható, zöld energiára támaszkodva. Az energia-felhasználásunk teljes egészét hidro, geotermikus és szél-erőművek által előállított villamos energia teszi majd ki. A MoonLite Projekt az első bányászati telephelyét a világ adatközpont mekkájában, Izlandon létesíti, ahol az ipari áramfogyasztás átlagtarifája 0,043 dollár/kWh.”

Johann Snorri Sigurbergsson, a HS Orka, izlandi energia cég szóvivője azt állítja, hogy nagy számban érdeklődnek olyan potenciális ügyfelek, akik a következők szeretnének lenni az országban bányászó cégek között. Hozzáteszi: „Ha az összes érdeklődés-szintű terv megvalósul, nem lesz elég energiánk hozzá. Ahogy most látjuk, exponenciális növekedésről beszélhetünk az adatközpontok energia-felhasználási igényét tekintve.”

A HS Orka számításai alapján a Bitcoin bányászati létesítmények hozzávetőlegesen 840 gigawattóra elektromos áramot fognak felhasználni az adatközpontok gépeihez és a hűtési rendszerekhez, pedig Izlandon a hűtő berendezésekhez felhasznált villamos energia szükséglet drasztikusan alacsonyabb mint máshol. Hogy megértsük, mit takar ez a 840 gigawattórás szám, a szóvivő hozzátette, hogy az izlandi otthonok összesen évente körülbelül 700 gigawatt óra fogyasztást tesznek ki.

Jelenleg Ázsia a vezető a bányászati kapacitás volumenét tekintve, de a szakértők úgy látják, hogy mivel meglehet, hogy Kína hamarosan útját állja ennek az iparágnak, a bányászok körül fognak nézni, hogy hol a legalacsonyabbak az elektromos áram és a működtetés költségei, így Izlandot hamarosan el fogják árasztani a bányászok, akik profitálni akarnak az ország által kínált előnyös feltételekből.

 

Forrás: https://www.express.co.uk/finance/city/920038/bitcoin-mining-latest-news-price-cryptocurrency-bitcoin-cash-litecoin-ethereum

Zsolt Balló