ÚJRA 5-SZÁMJEGYŰ ÉRTÉK

A Bitcoin visszakapaszkodott $10,000-ra

A Bitcoin az utóbbi 2 hetet tekintve ma árrekordot ért el és a cikk írás idején már túl van a 10.000 dolláros értéken. Egészen pontosan 10.165 dolláron áll. Milyen következtetéseket vonhatunk le az utóbbi napok adataiból?

Bár egy bull trend valószínűbb – és mindjárt ki is fejtjük részletesen -, az elemzők arra emlékeztetnek minket, hogy a Bitcoin-nak - mint minden érmének - két oldala van, és egy negatív forgatókönyv is esélyes a jelenlegi számokat nézve (ahogy ez szinte mindig elmondható): Ha a Bitcoin nem találna magára stabilan 10.000 dollár körül a mai napon és ezt egy 7.851 dollár alatti napi záró érték tetézné (ez volt a február 11-ei mélypont), az sajnos egy drámai „bear” jóslatot igazolna, ami azt jelentené, hogy valószínűleg egy mélyebb eladási hullám közeleg, ami 6.000 dollárra is csökkentheti az árfolyamot.

De szerencsére jóval inkább pozitív, „bull” forgatókönyv érvényesül. Ha megnézzük a chart-okat, láthatjuk, hogy a Bitcoin áttörte a 10.000 dolláros szintet. Ezzel február eleje óta a legmagasabb szinten van. Ha az elmúlt 40 napot nézzük, a BTC növekedése elérte, sőt már meghaladta a 60%-ot, és ebből csupán az elmúlt 24 órában 12%-os növekedésről beszélhetünk.

Ezek az adatok segítenek, hogy túltegyük magunkat a félelemmel teli gondolatokon a Bitcoin zuhanásáról és a tartós stagnálásról. Úgy tűnik, hogy a BTC ugyanúgy követi az éven belüli trendet, ahogyan 2015. óta minden évben: a február jó hónapnak számít.

A többi fő érme is jól teljesít: a Litecoin 28%-kal erősödött az elmúlt 24 órában. Az Ethereum, a Ripple, a Stellar és a NEO pedig mind legalább 8%-ot javultak.

Ha analitikai szempontból közelítjük meg az utóbbi időszak fejleményeit, akkor vizsgálódhatunk az 5-hetes és a 10-hetes árfolyamváltozás alapján, és akkor az elemzők joggal figyelmeztetnek minket a negatív "bear" jelekre, mondván, hogy bár a Bitcoin nagy eséllyel eljut 11.000 dollárig, azonban megkérdőjelezhető, hogy stabilan azon a szinten tud-e maradni visszaesés nélkül.

Ugyanakkor, ha következtetéseket akarunk levonni, tehetjük azt az 5-napos és 10-napos árfolyamváltozás adatai alapján is (szemben a fenti 5-hetes és 10-hetes adatokkal). Ezeket vizsgálva azt látjuk, hogy a BTC valahol 9.180 dollár körül áttörte az ellenállási pontot. Az átlagadatok növekedést mutatnak: mind az 5-napos, mind a 10-napos árfolyam-alakulás pozitív előjelet, bull trendet mutat. A Bitcoin már maga mögött tudja a 10.000 dolláros szintet, mire ezt olvassuk, és jó esély van arra, hogy hamarabb eléri a 11.000 dollárt, mint gondolnánk.

 

Forrás: https://www.coindesk.com/

Zsolt Balló