GLOBÁLIS KRIPTO OKTATÁS

A felsőoktatás és a munkaerőpiac kripto-irányú átalakulása

A Coinbase összefogott a Qriously-vel, hogy egy kripto körképet készítsenek a felsőoktatási hallgatók körében, és körülnézzenek a világ legnevesebb egyetemein. A felmérés eredményeit  a blog.coinbase.com oldalon publikálták (link a teljes cikkhez: lásd bejegyzésünk végén). A 6-oldalas publikációból készítettünk egy könnyebben emészthető összegzést. A kutatás során 675 amerikai hallgatót kérdeztek meg, 50 felsőoktatási intézmény kurzusait vizsgálták meg.

A legnevesebb egyetemeken a hallgatók egyre nagyobb számban jelentkeznek olyan órákra, kurzusokra, amelyek tárgya a kripto fizetőeszközök és a blokklánc. Az egyetemek kutatási központokat hoznak létre és folyamatosan növelik a kripto-vonatkozású kurzusok számát, hogy lépést tartsanak a növekvő igénnyel.

A Coinbase a világ top 50 egyetemét vonta be felmérésébe (a U.S. News and World Report besorolása alapján). Eredményeik alapján: „A top 50 egyetem 42%-a kínál legalább 1 képzést a blokkláncról vagy a kripto fizetőeszközökről, és 22%-uk több mint egyet.”

„A blokklánc és kripto kurzusok terén az USA egyetemei a legkiemelkedőbbek:

Johns Hopkins University: üzleti kurzus a blokkláncról;

Princeton: információ-biztonsági kurzus, amely a biztonyságos számítógépes rendszerekről, kripto fizetőeszközökről, blokkláncról és az ezekhez kapcsolódó gazdasági, etikai és jogi háttérről szól;

A Cornell 28 kurzust kínál, közöttük: „A pénz antropológiája” és a „Bevezetés a blokklánc, a kripto fizetőeszközök és az okos szerződések témakörébe” című kurzusai;

A Stanford saját Blokklánc Kutató Központot létesített idén nyáron, hogy összehozza a hallgatókat és a tanárokat különböző kripto- és blokklánc-vonatkozású projektekhez;

A Waterloo-i Egyetem, a Georgetown University és a University of Illinois at Urbana-Champaign ugyancsak egyre bővítik kínálatukat mind kutatási lehetőségek, mind kurzusok terén.

A Berkeley tavasszal elindította a „Blokklánc, Kripto-ekonómia és a Technológia, Üzlet és Törvényhozás Jövője” című képzését. Ez olyan népszerűnek bizonyult, hogy az intézménynek több mint 200 hallgató jelentkezését el kellett utasítania, mert mindössze 70-fős előadóteremmel számoltak a kurzus kapcsán.”

Érdekes módon 18 nemzetközi egyetem közül viszont csak 5 kínál legalább egy képzést blokklánc vagy kripto területen. És mindössze 2 intézmény kínál egynél több ilyen kurzust.

„Az online intézmények, mint a Udemy, Coursera, edX és a Udacity több száz kurzust hirdet, és a képzéseket a világ 50 legjobb egyetemét képviselő professzorok, illetve a terület szakértői vezetik.”

A felsőoktatási hallgatók felismerték, hogy mekkora a kereslet erre a szaktudásra. Campbell Harvey, a Duke University professzora szerint: „Ha friss jogi egyetemi diplomád van, kemény dolgod van a piacon manapság, azonban azoknak a friss-diplomásoknak, akiknek blokklánc-specifikus képzettségük van, nem kell jelentkezniük állásokra. A cégek keresik meg őket!”

A kripto szaktudás kulcsfontosságúvá vált a munkaerő piacon. Benedikt Bünz, a Stanford-on doktoráló hallgató szerint: „Mostanában, ha szakértőnek számítasz a kripto-fizetőeszközök és a kriptográfia területen, nagyon nehéz NEM találnod munkát.”

A top egyetemek kripto-kurzusainak növekvő száma világszerte és az egyre erősödő kereslet a kripto-képzett friss diplomások iránt egyértelműen alátámasztják, hogy mind a felsőoktatás, mind a munkaerő piac felismerte azt a történelmi jelentőségű váltást, ami a pénzügyek és a technológia terén megy végbe.

 

Forrás: https://blog.coinbase.com/the-rise-of-crypto-in-higher-education-81b648c2466f

Zsolt Balló