A MINI-CRASH UTÁN

Miért történt? És mi várható?

Számos szakértő, elemző és kripto blogger arról beszélt eddig, hogy mennyire lecsillapodott a volatilitás a kripto piacon. Csütörtök óta nem hallani ilyen véleményt. A volatilitás visszatért. És nem úgy, ahogy a kripto befektetők remélték. Ahogy az fxstreet.com írja:

„A Bitcoin nem csak 6.000 dollár alá esett, hanem a korábbi 2018-as mélypontot is sikerült megdöntenie 5.200 dollárral, ami 2017. október óta a legalacsonyabb érték.”

Több lehetséges magyarázat is van arra, hogy ez miért történt. A leggyakrabban említett és legnyilvánvalóbb magyarázat a Bitcoin Cash hard fork. Amikor tavaly a Bitcoin hard fork történt és létrejött a Bitcoin Cash, annak teljesen más hatása volt a piacra. A kripto árakban robbanás következett be, habár a robbanásszerű árnövekedés csak részben volt a hard forknak köszönhető. De egyértelműen elmondható, hogy az akkori kettéválásnak pozitív hatása volt. Ezt a Bitcoin Cash hard fork-ról nem mondhatjuk el sajnos.

A néhány napja történt mini-crash egyik kiváltó oka ez volt. Egy másik lehetséges tényező, ami negatív hatással lehetett a piaci hangulatra, az Cristine Lagarde bejelentése. Lagarde – aki az IMF vezetője – felvetette, hogy a központi bankoknak mérlegelniük kell saját kripto-fizetőeszközeik kibocsátását. Bár ezzel ugyan elismerte a kripto-devizák jelentőségét, de ahogy egy elemző, Yolay Elam fogalmaz:

„Ez nem az a jövőkép, amit a cyber-punkok terveztek, amikor megfogant a Bitcoin ötlete. Ha létrejönnek a kormányok irányítása alatt álló digitális érmék, akkor a független és decentralizált érmék idejemúlttá válhatnak.”

A harmadik lehetséges tényező a kripto mini-crash kialakulásában az lehet, hogy a befektetők türelme fogyóban van. A Bitcoin volatilitása meglehetősen kisimult mostanában, és mindenki csak vár és vár, hogy az SEC végre zöld utat adjon egy Bitcoin ETF-nek. Így amikor az árak elkezdtek zuhanni csütörtökön, az lehetett az utolsó csepp egyes befektetők számára. Legalábbis benne van ez is a pakliban.

Pénteken pozitív irányba mozdultak a kripto piaci mutatók. A szombati összkép viszont ugyanakkora visszaesést mutat, mint a pénteki javulás mértéke. A Bitcoin Cash tűnik a legnagyobb vesztesnek az összes érme közül, mert míg a többi altcoin értéke növekedni kezdett a csütörtöki hirtelen zuhanás után, a Bitcoin Cash újabb 8%-ot veszített az értékéből. A Bitcoin pénteken 1.35%-ot visszahozott, majd szombaton éppen ennyivel csökkent az értéke. A teljes visszarendeződés – ahogy egyes elemzők látják – hetekbe, sőt hónapokba telhet.

A csütörtöki mélypont után a piaci kapitalizáció összértéke visszaesett 176 milliárd dollárra, amiből 8 milliárdot sikerült egy nap alatt visszahozni pénteken, azonban szombatra körülbelül 2 milliárd dollárral újra csökkent a kripto piac összértéke.

A Bitcoin értéke jelenleg 5.528 dollár, a Bitcoin Cash viszont a szombati napot is zuhanórepüléssel kezdte és a cikk írásakor 388,82 dollár az értéke.

 

Forrás:

https://www.fxstreet.com/cryptocurrencies/news/bitcoin-price-top-forecast-3-possible-reasons-for-the-crash-4-420-or-back-to-6-350-201811161301

https://cointelegraph.com/news/bitcoin-altcoins-begin-recovery-while-bitcoin-cash-becomes-top-20s-worst-performer

Zsolt Balló