A VISSZAESÉS HÁTTERE

Ahogy a világsajtó látja

Két nappal ezelőtt (október 11-én, csütörtökön) a sajtó tele volt a 10% körüli hirtelen kripto árzuhanással. Úgy döntöttünk, hogy várunk 48 órát, hogy lássuk egyrészt azt, hogy a piac vajon ugyanolyan gyorsan talpra áll-e, mint amilyen gyors a zuhanás volt, másrészt meg akartuk várni, hogy a csütörtöki pánikhangulat alábbhagyjon, hátha végre releváns információk bukkannak fel a médiában.

A csütörtök hajnali esés után pénteken további értékcsökkenéseket mutattak a kripto grafikonok. Úgy tűnik, hogy egyértelmű kiváltó ok nincs az egész piacra kiható eladási hullám mögött, amely nem csak a kripto szférát érintette, hanem a pénzügyi piacokat is világszerte.

Így látja a világsajtó a jelenlegi helyzetet és hátterét:

 

MEKKORA A VESZTESÉG?

A CNBC arról számol be, hogy hogyan alakult a piac helyzete a csütörtöki visszaesés után: „Pénteken több mint 6 milliárd dollár vált kámforrá a globális kripto-piacon egy nap leforgása alatt. Az XRP és az Ethereum vezeti a vesztesek listáját. /…/ Mindez azt követően, hogy csütörtökön néhány óra alatt dollár milliárdokkal esett a piaci kapitalizáció.”

 

MANIPULÁCIÓ EREDMÉNYE A JELENLEGI HELYZET?

A CCN.com szerint megalapozatlan az az általános feltevés, hogy „bálnák” által kivitelezett manipuláció lenne a hirtelen esés mögött: „A Chainalysis által közzétett új adatok rávilágítanak, hogy a Bitcoin bálnák több jót tesznek, mint amennyit ártanak a piacnak. Például a 2017. decemberi visszaesés idején a kereskedés bálnái valójában nem eladtak, hanem vásároltak, és ugyanezt mutatják a 2018-as eddigi évközi számok is.” Ez azt jelenti, hogy a bálnák valójában – a fenti elemzés szerint – piaci stabilizációs tényezőként vannak jelen, holott gyakran az ellenkezőjéről szólnak a feltételezések.

 

UGYANAZ A HÉT: ELLENTÉTES ELŐJELŰ HÍREK

A Cointelegraph arról ír, hogy bár a piaci összkép épp határozottan negatív, ezen a héten több olyan bejelentésről is hírt kaptunk, hogy neves amerikai egyetemek – közöttük a Harvard, a Stanford és az MIT – kripto alapokba fektettek. Ez egyértelműen a kripto-fizetőeszközök elfogadottságának növekedését jelzi az intézményi befektetők körében. A Yale múlt héten jelentette be, hogy egy jelentős kripto alapot keresett meg befektetési szándékkal.

 

FELTÉTLEN OPTIMIZMUS

A Zycrypto.com pedig töretlen optimizmussal azt jósolja, hogy a hónap vége határozottam pozitív lesz a kripto piacon: „Mindössze egy kis lökés kell hozzá, mint például egy kiszivárgott, meg nem erősített hír, hogy az SEC jóváhagyott egy BTC ETF-et. /…/ Valójában úgy néz ki, hogy ez konkrét hír lesz hamarosan, nem pusztán híresztelés. Az SEC október 26-án újabb vitát fog tartani ETF engedélyezések kapcsán. Ez akár még ebben a hónapban egy hirtelen lökést adhat a kripto piacnak.”

A piaci össztőke a péntek hajnalban - negyedik alkalommal ebben az évben – 200 milliárd dollár alá esett, de néhány órával később újra 200 milliárd fölött volt. Várjuk az újabb jó híreket.

 

Források:

https://www.cnbc.com/2018/10/12/bitcoin-price-cryptocurrency-market-drops-as-xrp-ethereum-plunge.html

https://www.ccn.com/bitcoin-whales-are-stabilizing-the-market-not-crashing-it-research/

https://cointelegraph.com/news/crypto-markets-shed-almost-20-billion-as-major-coins-see-double-digit-losses

https://zycrypto.com/despite-recent-decline-october-could-still-be-the-month-for-a-major-bitcoin-bull-run/

Zsolt Balló