HOGYAN SPÓROLJUNK A TRANZAKCIÓS DÍJAKON

Tippek a díjak optimalizálásához

A téma, ami mostanában a legtöbbekben frusztrációt kelt: a Bitcoin tranzakciós díjak. Az átlag kimenő tranzakciós díj 19 dollár körül van. A fejlesztők és a tapasztalt felhasználók állítják, hogy van rá mód, hogy csökkentsük a díjakat.

A Bitcoin tranzakciók felét a Coinbase kezeli. Érdekes módon - bár a Coinbase is azok között volt, akik hangot adtak a magas díjak kapcsán elégedetlenségüknek a Bitcoin blokk méret vita idején - épp ők azok, akik a Bitcoin Segregated Witness (SegWit) által hozott technikai változtatásokat még nem vezették be. A SegWit csaknem hat hónapja történt és az egyik fő célja a tranzakciós díjak jelentős csökkentése volt.

A Coinbase társ-alapítója és ügyvezetője, Brian Armstrong úgy reagált erre a Twitter-en, hogy hangsúlyozta, hogy a cég dolgozik a változtatások bevezetésén, hozzátéve, hogy „Köszönjük, hogy türelmesek maradnak.” – Nem biztos, hogy mindenki türelmesen vár. Főleg ha több módja is van, hogy csökkentsd a tranzakciós díjakat.

Az egyik ezek közül a megfelelő tárca (wallet) kiválasztása.

A SegWit tranzakciók fele annyiba kerülnek mint a normál tranzakciók, de a Bitcoin tranzakcióknak csak 12%-a használja ki ezt a díjcsökkentési megoldást. Nem minden tárca SegWit kompatibilis. Ezért érdemes figyelembe venni a tárca kiválasztásánál, hogy az támogassa a SegWit-et. Ilyen hardver tárca például a Trezor és a Ledger. Mobil tárcák között pedig SegWit kompatibilis az Edge és a Samourai Wallet például.

A díj optimalizálás másik megoldása a díjbecslő eszközök használata.

Sok Bitcoin tárca kínál díj becslési lehetőséget. Ez abban segíti a felhasználókat, hogy el tudják dönteni, milyen magas díjszintet válasszanak a tranzakciójukhoz. Minél magasabb a díj, annál gyorsabban teljesül a tranzakció. De senki sem akar túlfizetni azzal, hogy feleslegesen túl magasra állítja a díjat. A díjbecslők segítenek az optimális szint megtalálásában. Két könnyen használható eszközt választottunk:

A Coinb.in díjbecslője azt veszi figyelembe, hogy mennyi adat megy ki a tranzakcióval. Beállíthatod az adatméretet két oszlopban és kapsz egy becsült optimális díjat, ami a legutóbbi tranzakciós díjak alapján kerül kiszámításra: https://coinb.in/#fees

A Bitrefill-es Sergej Kotliar pedig egy olyan eszközt kínál, ami egész egyszerűvé teszi a kalkulációt. Cotliar így összegzi a Twitter-en: „Csak másold be a tranzakciós azonosítódat és látni fogod, hogy túlfizetsz-e”. Ezt az online eszközt itt próbálhatod ki: https://transactionfee.info/

 

Forrás: https://www.coindesk.com/save-bitcoins-soaring-fees/

Zsolt Balló