A SZÍNPADON A BITCOIN DIAMOND

“Pump and Dump” élesben

A Bitcoin Diamond (BCD) egy Bitcoin hard fork eredményeként létrejött érme. Röviden összefoglalva, hogy mit jelent egy „hard fork”: ez egy érme protokoll továbbfejlesztése, amelynek eredményeként megmarad az eredeti „régi” érme és létrejön egy új is, amelyik az új, továbbfejlesztett protokollal működik. A Bitcoin Diamond 2017. november 24-én „született” egy hard fork eredményeként. Teljesen észrevétlen maradt egészen 2 nappal ezelőttig.

Amikor a Bitcoin Diamond létrejött, nem sok minden történt körülötte. Az értéke 0,002 BTC volt két nappal ezelőttig. Január 13-án, órák leforgása alatt a Bitcoin Diamond értéke több mint ezer százalékkel emelkedett. Én személy szerint akkor vettem észre az emelkedést, amikor az 250%-nál járt. Nem gondolkodtam azon, hogy bevásároljak belőle, mert nem volt ésszerű azt gondolni, hogy még magasabbra ugorhat. Egy vagy két órával később megint ránéztem. A napi növekedése 500%-nál járt. Frusztráló volt és éreztem, amit úgy hívnak, hogy FOMO, azaz a frusztrációt, hogy lemaradok. De elég egyértelmű volt, hogy már túl késő venni. Így aztán a háttérből figyeltem tovább és - mint mindenki más - tágra nyílt szemekkel, hitetlenkedve figyeltem, hogy mi történik.

Ami valójában történt, az nem volt más, mint spekuláció. A játékot úgy hívják, hogy „pump and dump”. A „pump and dump” azt jelenti, hogy egy olcsón megvásárolható érme értékét elkezdik felpumpálni nagyvolumenű vásárlásokkal. A hirtelen értékemelkedés sokak érdeklődését felkelti, és az emberek, FOMO-tól vezetve elkezdenek vásárolni, hogy nekik is jusson az árfolyam-emelkedésből kinyerhető gyors profitból. De amikor az árat már elég magasra pumpálták a manipulátorok a háttérben, hirtelen elkezdenek eladni hatalmas volumenekben, készpénzzé téve a profitjukat, ami automatikusan árfolyam-zuhanást eredményez a korábbi értékről annak töredékére. A „kispályás játékosok” pedig ott maradnak az értékvesztett érméikkel.

Ez történt a BCD-vel is. Ez annyira egyértelműen manipuláció volt, hogy az egyik tőzsde, a Kucoin még külön figyelmeztetést is közzétett a twitter oldalán a felhasználói számára: „Ma a Bitcoin Diamond (BCD) értéke kiugrott …, szeretnénk emlékeztetni a felhasználóinkat és azokat, akik kripto devizákba fektetnek, hogy ésszerűen fektessenek be, fontolják meg a befektetési döntéseiket.”

A tanulság azoknak, akik figyelik a tőzsdéket, arra várva, hogy a megfelelő pillanatban vásároljanak: Amikor az ár függőlegesen megy fölfelé, mire a legtöbben észbe kapnak, nagyon kicsi az esélye annak, hogy jelentős nyereségre tegyenek szert, viszont hatalmas a kockázata annak, hogy sokat veszítsenek. Nem jó ötlet érzelmi alapú döntést hozni ilyen pillanatban. Aki kereskedni akar, annak higgadt, megfontolt döntésekre van szüksége, amelyeket érdemes hozzáértők tapasztalatára, tudására támaszkodva meghozni.

Zsolt Balló