KRIPTO DEVIZÁRA ÁLL ÁT VENEZUELA

Elegük van az amerikai pénzügyi befolyásból

A venezuelai elnök, Nicolas Maduro tervei között szerepel, hogy kripto deviza bevezetésével enyhítené az országban kialakult gazdasági nehézségeket. A digitális fizetőeszköz fedezetét az ország nyersanyag tartalékai jelentenék.

Az amerikai szankciók, az országra kényszerített külső pénzügyi irányítás megnehezítette az ország helyzetét az utóbbi időben, és Maduro a kriptodevizára való átállásban látja a megoldást. Az ország kripto pénzét Petro-nak nevezik majd, és a stabilitását az ország olaj, arany és egyéb tartalékai fogják biztosítani.

„Ez lehetővé teszi számunkra, hogy az ország gazdasági és társadalmi fejlődése érdekében új finanszírozási formák felé forduljunk. Ez pedig egy kripto deviza segítségével történik, amelynek hátterét a venezuelai arany-, olaj-, gáz- és gyémánttartalékok adják” - mondta az elnök.

Néhány hete, az újabb amerikai szankciók eredményeként a venezuelai fizetőeszköz, a bolivar árfolyama elkezdett zuhanni, amit nem először okozott külső gazdasági manipuláció. Ezt kívánják kivédeni a jövőben Venezuela saját kripto fizetőeszközének bevezetésével.

Zsolt Balló