MIT JELENT A BITCOIN KÖZEL 200 MILLIÁRDOS ÖSSZÉRTÉKE?

Próbáljuk felfogni a Bitcoin jelentőségét...

A tozsdeforum.hu világított rá legutóbbi cikkében, hogy a Bitcoin összértéke - ami közel 200 milliárd dollár - mit is jelent valójában.

Világos, hogy a szám valódi értékét nem könnyű felfogni. Hogy mégis valamilyen képet kapjunk a Bitcoin jelentőségéről, a tozsdeforum.hu összehasonlításokat készített a Bitcoin 200 milliárdos összértékét alapul véve. Az összérték nem más, mint a jelenleg forgalomban lévő Bitcoin-ok száma megszorozva a Bitcoin jelenlegi árfolyamával. Ez az érték más néven a piaci kapitalizáció.

A cikk írásának idején ez így néz ki pontosan:

16.721.875 darab Bitcoin van jelenleg forgalomban. Ezt megszorozva a pillanatnyi árfolyammal (11.822,20 $) megkapjuk a Bitcoin összértékét: 197.690.532.845 dollár.

Hogy mit jelent ez a szám, íme 3 példa:

A világ két legbefolyásosabb bankja vs. Bitcoin

A Bitcoin összértéke magasabb mint a világ két legbefolyásosabb bankjának együttes értéke. A Goldman Sachs piaci kapitalizációja ugyanis 97 milliárd dollár, a svájci központú UBS banké pedig 67 milliárd.

Boeing vs. Bitcoin

Döbbenetes számmal büszkélkedhet az amerikai Boeing cég, hiszen a piaci kapitalizációja 162 milliárd dollár. Több mint egy évszázada növekszik a cég és 65 országban 140 ezer alkalmazottja van. Így érte el ezt a számot. De még ez a hatalmas szám sem elég ahhoz, hogy nagyobb legyen a Boeing piaci kapitalizációja, mint a Bitcoin összértéke, ami jó 20%-kal magasabb a maga 200 milliárd dolláros összértékével.

A világ leggazdagabb emberei vs. Bitcoin

És ha a világ leggazdagabb milliárdosainak összvagyonához hasonlítjuk a Bitcoin-t, akkor ezt látjuk: Ha Bill Gates és Warren Buffet - azaz a világ 2 leggazdagabb embere – egyesítenék a vagyonukat, akkor sem tudnák megvenni az összes Bitcoin-t.

 

Az persze továbbra is felfoghatatlan, hogy mit jelent 200 milliárd dollár, de a Bitcoin jelentősége és az új pénzügyi világban elfoglalt helye teljesen egyértelmű a fenti példák alapján.

 

Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/bitcoin/kriptovalutak/ot-teny-ami-megmutatja-milyen-elkepesztoen-nagy-a-bitcoin-89496.html

 

Zsolt Balló