A KARÁCSONYI KRIPTO-KORREKCIÓ

Bálnák a felszín alatt …

Nézzük meg közelebbről, mi történt a legutóbbi kripto-korrekció során és bogozzuk ki, mi magyarázza ezt a korrekciót.

Ez a cikk talán nagyon nem úgy hangzik majd, mint egy kripto-tündérmese, de azt szeretnénk, hogy lássátok, mennyire manipuláltak ezek a piacok.

Miután a határidős ügyletek elindultak a CBOE-n és semmi jelentős nem történt, a Bitfinex elkezdett Tether-eket nyomtatni. Több mint 150 millió dollár értékben nyomtak Tether-t egy hét alatt. Amikor ilyesmi történt a múltban, az rendszerint egy hatalmas ugrást eredményezett a Bitcoin árában. De ezúttal nem vezetett hirtelen emelkedéshez. Így aztán a Bitfinex nyomott még 200 millió dollárnyi Tether-t, hogy 20.000 dollár fölé nyomja a Bitcoin árát. Nem működött ez a lépés sem. A manipulátorok rájöttek, hogy a Bitcoin nem fog 20.000 dollár fölé emelkedni a közel jövőben. Úgyhogy áttértek a B tervre: megállapodni a nagy bálnákkal, hogy adják el a Bitcoin-jaikat és gyűjtsék be az idei profitot. Visszatérünk erre. De meg kell néznünk egy másik tényezőt.

A másik tényező a Bitcoin Cash. A Coinbase váratlanul bejelentette, hogy az érméi skáláját bővíti a Bitcoin Cash-sel. A Bitcoin Cash bálnák elhatározták, hogy az egekbe emelik az árat. Ennek végrehajtásához a kereskedő bot-jaikat használták (a „bot” – kripto-kereskedelmi szövegkörnyezetben kereskedő programokra, robotokra utal). Azonban porszem került a gépezetbe, és – bár nem akarták, hogy napvilágra kerüljön a robot-kereskedő-program alapú árpumpáló beavatkozásuk – a dolgok kicsúsztak a kezükből és az egész manipuláció láthatóvá vált. Ekkor történt az, hogy a Coinbase leállította a Bitcoin Cash kereskedést. Nem volt más választásuk, mert csak így tudták elrejteni, ami a felszínre került annak ellenére, hogy láthatatlanul akarták véghez vinni ezt a robot-manipulációt. A bizonyítékokat sikeresen megsemmisítették.

Tehát, visszakanyarodva: volt két megbukott kísérlet: az egyik az volt, hogy a Bitcoin árát 20.000 dollár fölé nyomják, a másik pedig, hogy ugrásszerűen növeljék a Bitcoin Cash árát. Egyik sem működött, így a bálnák úgy döntöttek, hogy elkezdenek eladni. Hogy mi volt a céljuk? Egyszerűen kivenni az év folyamán felhalmozott profitjaikat. DE – ami fontos – nem hagyták, hogy az eladásaikkal a Bitcoin bedőljön. Úgy manipulálták az eladásokat, hogy egy úgynevezett „support” szintig vagy támogatási szintig essen az ár, hogy az majd tőzsde logikával megmagyarázható legyen a grafikonokon. Ügyelniük kellett arra, hogy az ne essen 12.000 dollár alá, mert az egy további 5.000 dolláros hirtelen zuhanáshoz vezethetett volna, és azon a szinten már ők sem tudták volna irányítani a dolgok kimenetelét és megakadályozni a Bitcoin esetleges összeomlását. Az esést sikerült megállítaniuk 12.000-nél. Az ár stabilizálódott, így nem döntötték be a Bitcoin-t, de kihozták a manipulációból a legtöbbet: látványos profitot zsebeltek be a Bitcoin rekord magasságú áránál végrehajtva az eladásaikat.

Nyilvánvaló, hogy nagyon közel van egy „bull” fordulat, azaz egy stabil, masszív áremelkedés. A Bitcoin ára szárnyalni fog újra, és ha sikerült követned ezt a cikket, akkor nem leszel meglepve, ha egy ilyen manipuláció újra bekövetkezik, amikor az új évben a bálnák úgy döntenek, hogy learatják a nyereségüket.

Forrás: http://jamescrypto.com/the-christmas-crypto-correction-what-really-happened/

Zsolt Balló